StoryEditor

Na naše morské dno sa chystá expedícia. Kvôli nerastnému bohatstvu

22.02.2014, 12:14
Autor:
tasr, stltasr, stl

Prieskum Tichého oceánu Slovensku stále nepriniesol istotu, že bude môcť profitovať z bohatstva nerastných surovín uložených na jeho dne. Do územia prideleného medzinárodnej organizácii Interoceanmetal (SO IOM), ktorej je naša krajina členom, vyrazí v marci ďalšia výskumná expedícia. TASR o tom informoval hovorca ministerstva životného prostredia (MŽP) Maroš Stano.

„Cieľom expedície je odber vzoriek potrebných k výpočtu zásob, k výskumu stopových a vzácnych prvkov a výskum možného hutníckeho spracovania rudy,“ vysvetlil Stano. Skúmať sa bude aj životné prostredie morského dna.

Ilustračná snímka

Interoceanmetal má od roku 1987 prenajaté územie s rozlohou 75.000 štvorcových kilometrov v rovníkovej časti Tichého oceánu, v oblasti medzi Havajskými ostrovmi a Strednou Amerikou. Je vlastníkom licencie na vyhľadávanie polymetalických kovov.

Konečným cieľom je ťažba a ich predaj. Slovensko by v tom prípade malo mať šestinový podiel na zisku, ktorý zodpovedá jeho podielu z morského dna. Reálnosť spustenia ťažby ani možný termín však envirorezort nespresnil.

Vzorky priniesli už aj predošlé expedície, tie sa podľa hovorcu M. Stana v súčasnosti analyzujú a vyhodnocujú. Už teraz zrejmé, že obsahujú dôležité priemyselné suroviny nikel, meď, kobalt, mangán, železo, zinok a molybdén.

Splnomocnenec vlády v SO IOM Peter Baláž v roku 2012 konštatoval, že sa hodnota mangánu, medi, niklu a kobaltu na území organizácie odhaduje na 180 až 200 miliárd eur. Odvtedy sa prognóza vylepšila.

„Podľa posledných prepočtov odhadovaná produkčná hodnota kovov v konkréciách predstavuje 332 miliárd eur,“ priblížil hovorca MŽP. Pripomína, že v EÚ je veľký deficit vlastných zdrojov nerastných surovín a ich zabezpečenie je pre chod a rozvoj európskeho hospodárstva strategický cieľ.

Za členstvo v Interoceanmetale Slovensko platí. V súčasnosti ročne 175.000 eur. Tieto prostriedky idú z rozpočtu MŽP. Splnomocnenec Baláž pred dvoma rokmi konštatoval, že naša krajina nepredstavuje prieskumnú a technologickú špičku a jej investície do prieskumu sú malé v porovnaní s takými krajinami ako Čína, Japonsko, Kórea, India, či Nemecko.

Právo na prieskum morského dna udelila Interoceanmetalu Medzinárodná organizácia pre morské dno (MOMD). Jeho platnosť je do roku 2016. Envirorezort informuje, že kontrakt bude „pravdepodobne predĺžený, nakoľko naplánované prieskumné práce sú v sklze“.

Objavila sa úvaha transformovať Interoceanmetal na medzinárodnú spoločnosť, či konzorcium, vďaka čomu by sa stal podiel Slovenska v podniku obchodovateľný. MŽP vysvetlilo, že na transformácii sa pracuje. Na starosti ju má skupina expertov. „Ide o zložitú problematiku právnych aktov,“ spresnil Stano. Priebežné výsledky budú prezentované na zasadnutí rady SO IOM v júni.

SO IOM založili v roku 1987 so sídlom v poľskom Štetíne. Po rozpade Československa sme sa v roku 1993 stali spolu s Českou republikou jej rovnoprávnymi členmi. V súčasnosti organizácia zastrešuje ešte aj Poľsko, Rumunsko, Bulharsko a Kubu.

Prieskumné územia má v tejto oblasti aj Japonsko, Francúzsko, Čína, Nemecko, Južná Kórea a samostatne aj Rusko. Takýto výpočet podľa hovorcu envirorezortu dokazuje strategický význam územia. „Slovenská republika sa dostala do pozície pionierskeho investora podnikajúceho v oblasti Tichého oceánu,“ pripomína Stano, že sme s Českom jediné suchozemské krajiny skúmajúce toto územie.

01 - Modified: 2006-02-01 05:50:01 - Feat.: 0 - Title: Termínovník povinností daňovníka na február
01 - Modified: 2022-04-06 14:16:38 - Feat.: - Title: Dokumentaristka Lacková: Rómovia boli obeťami vojny, ale vôbec sa nevie, že boli aj partizáni 02 - Modified: 2022-02-16 10:07:11 - Feat.: - Title: Je známe meno súpera. Slovenskí hokejisti už vedia, s kým si zmerajú sily v semifinále 03 - Modified: 2022-02-14 08:18:09 - Feat.: - Title: Eufória okolo novej vakcíny v Česku rýchlo opadla. Na rade je teraz Slovensko 04 - Modified: 2021-12-29 14:48:12 - Feat.: - Title: Špeciálny prokurátor zamietol sťažnosť guvernéra NBS a exministra financií Petra Kažimíra 05 - Modified: 2021-12-29 08:55:38 - Feat.: - Title: Rekordný prírastok nakazených. Testy odhalili viac ako 4-tisíc prípadov koronavírusu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 06:45