StoryEditor

Pozor, tu vám hrozí autonehoda

04.08.2011, 00:00

Ak prechádzate Žilinským krajom, musíte počítať so zvýšeným rizikom dopravnej nehody. Naopak, najpokojnejší môžete byť v Trnavskom kraji -- tam ich je najmenej. Vyplýva to z najaktuálnejšej policajnej evidencie tzv. nehodových úsekov ciest a diaľnic.

Bezpečnejšie cesty?
HN vám prinášajú prehľad tých najrizikovejších podľa krajov, na ktorých sa od vlaňajšieho októbra do tohtoročného marca stalo najviac nehôd. Údaje o nehodových úsekoch sú na stránke ministerstva vnútra, aj na stránkach jednotlivých krajských policajných riaditeľstiev -- spolu s fotografiami nebezpečných ciest. Polícia, ktorá tieto informácie zverejňuje už rok, tvrdí, že to môže na cesty priniesť viac bezpečia. "Reálne zverejňovanie informácií verejnosti o nehodových úsekoch môžu byť dôležitým zdrojom údajov pre bezpečnú jazdu na cestách, možnosti bezpečnejších prejazdov disciplinovaných vodičov cez rizikové úseky," hovorí pre HN policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Tieto kritické miesta ciest má polícia pod väčším drobnohľadom. Podľa Ábela je na týchto miestach viac dopravných policajtov ako inde. Na úsekoch častých dopravných nehôd menia policajti dopravné značenie, prípadne cesty prestavujú.

Klesá počet nehôd
Policajný viceprezident tvrdí, že zverejňovanie nehodových úsekov má reálny vplyv na bezpečnosť a zníženie počtu nehôd. Svedčia o tom podľa neho aj štatistiky. Od začiatku roka do 3. augusta klesol počet nehôd o 3 709 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Tvrdí, že také zlepšenie nedosiahli v žiadnej okolitej krajine. "Obzvlášť pozitívny je aj trend znižovania počtu zranených. Ťažko zranených o 121 a ľahko o 513." V prípade obetí za prvých viac ako sedem mesiacov k zlepšeniu nedošlo -- no situácia sa ani nezhoršila.

"Evidujeme vyrovnaný stav, zomrelo 178 ľudí." Slovensko tak bude mať čo robiť -- Európskej únii sme totiž dali záväzok, že do roku 2020 sa zníži počet mŕtvych na našich cestách na 172 za celý rok. Jozef Kotris

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:16