StoryEditor

Matovič kritizuje Lengvarského za zaostávanie v očkovaní. Má obavy z jeho rozhodnutí

26.06.2021, 13:58
Autor:
TASRTASR
Šéf OĽaNO dáva ministrovi zdravotníctva šancu na to, aby ukázal, že dokáže ľudí nabudiť k tomu, aby sa dali zaočkovať.

Podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽANO) kritizuje ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) za to, že Slovensko zaostáva v očkovaní proti ochoreniu Covid-19.

Dáva mu však šancu na to, aby ukázal, že dokáže ľudí nabudiť k tomu, aby sa dali zaočkovať. Uviedol to v sobotnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Obavy pri Lengvarského rozhodnutiach

Podpredseda Národnej rady a podpredseda strany Smeru Juraj Blanár na margo ministra zdravotníctva poznamenal, že nevidí žiadnu zmenu.

Podľa Matoviča sa jeho nástupca na premiérskej stoličke Eduard Heger (OĽANO) uchytil dobre. V súvislosti s Lengvarským uviedol, že má skôr obavy pri niektorých jeho rozhodnutiach a myslí si, že môžeme na ne doplatiť.

Zo strany Lengvarského očakával masívnejšiu kampaň k ruskej vakcíne Sputnik. Obáva sa, že Slovensko sa nedostane v zaočkovanosti nad 40 percent. Matovič poznamenal, že v koalícii upozorňuje už dlhšie na to, aby boli opatrenia uvoľňované pre tých, ktorí sú zaočkovaní.

Blanár poznamenal, že krajinu aj napriek výmene na poste premiéra riadi Matovič. "Je to ich vec, my to rešpektujeme," povedal s tým, že hádky v koalícii stále pokračujú a preniesli sa aj do parlamentu. Tvrdí, že Matovič sa ako keby dostal do pozície kritika a vystupuje ako opozičný minister.

V súvislosti s ruskou vakcínou Sputnik Matovič poznamenal, že zmluvu sa snažili urobiť tak, aby bola výhodnejšia ako s inými spoločnosťami. Je presvedčený o tom, že za zvyšné dávky Sputnika nebudeme platiť. Posunutie exspirácie je podľa neho možnosťou. Ako tvrdí, orgány činné v trestnom konaní by mali preveriť, či niekto nerobil "nadprácu" proti tejto vakcíne.

Kľúčová časť v reforme

Matovič uviedol, že sa očkovať ešte nedal, zároveň proti očkovaniu ako takému nie je, avšak nepodporuje, aby bolo povinné. Blanár poznamenal, že Smer-SD je za dobrovoľné očkovanie, on sám sa zaočkovať dá. "Musíme ľuďom v dobrom vysvetľovať, že očkovanie zachraňuje životy," povedal Matovič.

O tom, aby boli niektoré skupiny ľudí povinne zaočkované, napríklad pracovníci v domovoch sociálnych služieb, by podľa predsedu OĽANO mohla byť diskusia. Blanár potvrdil, že Smer-SD chce, aby boli vakcíny dostupné pre všetkých.

V súvislosti s referendom o predčasných voľbách minister financií uviedol, že ho bude mrzieť, ak Ústavný súd rozhodne proti. Z kroku prezidentky, ktorá sa v tejto súvislosti obrátila na Ústavný súd, je "smutný".

Témou diskusie bola aj daňovo-odvodová reforma. Minister financií povedal, že v jeho návrhu bude kľúčovou časťou 200 eur na dieťa. Na otázku či bude jeho súčasťou i zvyšovanie DPH, povedal, že nie. Blanár dodal, že odmietajú zvyšovanie DPH a daňovo-odvodovú reformu považuje za marketingový ťah.

01 - Modified: 2021-06-20 11:16:47 - Feat.: 0 - Title: Lengvarský tvrdí, že je to otázka času, kedy sa u nás objaví delta variant. Bude ďalší lockdown? 02 - Modified: 2021-06-24 15:28:18 - Feat.: 0 - Title: Eufória trvala len chvíľu. Lengvarský chce národnú akciu, tá sa zasekla u Matoviča 03 - Modified: 2021-06-24 17:01:08 - Feat.: 0 - Title: Lekári v ambulanciách začnú očkovať. Lengvarský informoval, ako to bude fungovať
01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 03 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 04 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili 05 - Modified: 2024-03-20 16:00:00 - Feat.: - Title: Výroky kandidátov: Korčok hovoril o nevýhode voči Pellegrinimu, šéf parlamentu zas o tom, čím trpí Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 17:08