StoryEditor

Slovenská protivzdušná obrana už patrí Ukrajincom. Politici reagujú na darovanie systému S-300

08.04.2022, 14:21
Autor:
mš
Predseda vlády Eduard Heger dnes potvrdil, že Slovensko darovalo Ukrajine protiraketový systém S-300.

Zuzana Čaputová (prezidentka): "Darovaním obranného systému S-300 Ukrajine pomáhame znížiť počet civilných obetí tragického konfliktu, a o to musí všetkým v tejto chvíli ísť. Systém protivzdušnej obrany chráni mestá a obce pred útokmi z neba – pred raketami, leteckými útokmi a pred bombardovaním. Ak je záujmom Ruska to, čo dnes vidíme v Buči, Mariupole či Boroďanke, je správne, že sme pomohli obrane Ukrajiny." 

Eduard Heger (premiér, OĽaNO): "Môžem potvrdiť, že Slovenská republika na základe žiadosti Ukrajiny o pomoc pri výkone sebaobrany v zmysle článku 51 Charty OSN ako priamy následok ozbrojenej agresie zo strany Ruskej federácie, darovala systém protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine.

Ide o zodpovedné rozhodnutie, ktorým Slovensko, ako krajina, ktorá podporuje mier, slobodu a ochranu ľudských práv, poskytuje pomoc vo forme čisto obranného systému Ukrajine a jej nevinným občanom, pričom veríme, že tento systém pomôže zachrániť čo najviac nevinných Ukrajincov pred ďalšou agresiou Putinovho režimu.

Darovanie systému neznamená, že Slovenská republika sa stala súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Rovnako ubezpečujem, že obranyschopnosť Slovenskej republiky je naďalej zabezpečená a v najbližších dňoch bude posilnená dodatočným systémom protiraketovej obrany zo strany našich spojencov."

Igor Matovič (minister financií, podpredseda vlády, OĽaNO): "Ukrajina má právo sa brániť. Niekto cudzí ich napadol a my ostatní sme tu na to aby sme im pomáhali. Samotné otazky S-300 sú na ministerstvo obrany."

Jaroslav Naď (minister obrany, OĽaNO): "Samozrejme, v prvom rade myslíme na bezpečnosť Slovenska a našich obyvateľov, preto sme tento krok spravili až v momente, kedy sme mali za systém S-300 potvrdenú adekvátnu náhradu, presne tak, ako sme to avizovali.

Pôjde už o štvrtú batériu jedného z najmodernejších systémov protivzdušnej obrany - Patriot od našich spojencov, ktorými tak bude pokryté územie Slovenska. V porovnaní so systémom S-300 sovietskej výroby s minimálnou možnosťou servisovania a končiacou technickou životnosťou je to skvelá správa pre Slovensko a zároveň veľká pomoc pre Ukrajinu."

Ivan Korčok (minister zahraničných vecí, nominant SaS): "Zdôrazňujem: S-300 je obranný systém a na rozdiel od ruských útočných zbraní, nikoho neohrozuje. Nech Rusko skončí vojnu, prestane útočiť na Ukrajinu a nebude tu debata o S 300.

Zároveň, nemôže byť ani reči o tom, že poskytnutím S-300 oslabili našu protivzdušnú obranu, pretože v týchto dňoch sme získali ďaleko sofistikovanejší systém protivzdušnej obrany. Definitívne sa tak odpútavame od dlhoročnej závislosti na ruskej technike, ktorej pokračovanie je pri ruskej agresívnej politike neudržateľné."

Robert Fico (predseda strany Smer): "Čaputová s Hegerom nás otvorene ťahajú do vojny na Ukrajine. Darovanie multimiliónového systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine je vojnovým činom s nedoziernymi následkami pre Slovensko. Dôjdite v nedeľu o 17h na Slavín v Bratislave povedať slovenským vojnovým štváčom nie."

Martin Klus (štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí, podpredseda strany SaS): "Podarilo sa. Snáď to zločincov z Kremľa aspoň trochu odradí od ďalšieho páchania zločinov u našich susedov."

Hlas-SD: "Sociálna demokracia považuje medializované informácie o presune systému protivzdušnej obrany S-300 na Ukrajinu za ohrozenie obranyschopnosti Slovenska a za podvod súčasnej vlády na svojich vlastných občanoch. Minister obrany Naď zdôrazňoval, že S-300 bude vyradený z výzbroje ozbrojených síl Slovenska iba vtedy, ak bude zaň zabezpečená adekvátna náhrada.

Tento sľub sa zatiaľ nepodarilo naplniť a sám minister Naď nedávno hovoril o časovom horizonte niekoľkých mesiacov až rokov. Je zrejmé, že doteraz rozmiestnené Patrioty plnohodnotne nenahrádzajú systém S-300. Vyzývame ministra Naďa, aby vysvetlil tento nezmyselný krok vedúci k zníženiu úrovnej bojovej pripravenosti ozbrojených síl Slovenska."

SNS: "Je to najväčší podvod voči občanom Slovenskej republiky, aký mohol ústavný činiteľ spáchať. Dovolil vyviezť protivzdušný systém S-300 na Ukrajinu. Hodnota systému S-300 je niekoľko 100 mil. eur. Tento systém je určený na ochranu Slovenska a patrí Slovenskej republike. Nikdy nebol nikomu predaný a nakladať s ním mimo územia Slovenskej republiky je v rozpore so všetkými medzinárodnými záväzkami Slovenskej republiky.

Eduard Heger podviedol občanov Slovenska a je prvým premiérom v histórii našej republiky, ktorý bezprecedentne so svojou vládou ohrozil bezpečnosť Slovenskej republiky. Dodávanie ťažkých zbraňových systémov je dobrodružstvom, na ktoré táto vláda nemala žiaden mandát.

Eduard Heger musí po návrate z Ukrajiny podať bezodkladne demisiu a urobiť všetko preto, aby boli čo najskôr nové parlamentné voľby."

Článok budeme aktualizovať o ďalšie reakcie.

01 - Modified: 2022-03-18 10:14:42 - Feat.: 0 - Title: Lavrov hrozí útokmi na dodávky zbraní. Spomenul najmä systém S-300, ktorý by mohlo dodať Slovensko 02 - Modified: 2022-03-20 10:30:31 - Feat.: 0 - Title: Šeliga by podporil poskytnutie S-300 Ukrajine, Kaliňák to odmieta 03 - Modified: 2022-03-23 08:56:13 - Feat.: 0 - Title: Minister Naď: Pri S-300 nebudeme brať do úvahy akékoľvek vyhrážky od vojnových štváčov z Moskvy
01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:17