StoryEditor

Extázu už vyskúšala takmer desatina mladých

06.11.2008, 10:05
Autor:
SITASITA
Slovensko patrí medzi krajiny Európskej únie s najväčším počtom ľudí vo veku 15 až 34 rokov, ktorí aspoň raz v živote vyskúšali syntetickú drogu, známu pod názvom extáza.

Vyplýva to z tohtoročnej Výročnej správy o stave drogovej problematiky v Európe, ktorú dnes v Bruseli zverejnilo Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA). V tejto nelichotivej štatistike sme na štvrtom mieste. Extázu u nás aspoň raz vyskúšalo 8,4 percenta mladých. Pred nami sú Česi so 14,6 percentami, Veľká Británia s 13 a Írsko s deviatimi percentami. Slovensko je v podobnej situácii aj z pohľadu minuloročných skúseností s touto drogou. Extáze vtedy "neodolalo“ 2,7 percenta mladých ľudí vo veku 15 až 34 rokov. O štvrté miesto sme sa delili s Holandskom. Aj v minulých rokoch malo najviac skúseností s extázou Česko, kde ju vyskúšalo 7,7 percenta mladých ľudí, nasledujú Briti s 3,9 a obyvatelia Estónska s 3,7 percentami. "Odhaduje sa, že 7,5 milióna mladých Európanov (5,6 %) už vyskúšalo extázu, pričom 2,5 milióna (1,8 %) uvádza jej užitie v minulom roku,“ informuje výročná správa EMCDDA.

Odhady sú však vyššie, ak sa pozornosť zameria na mladšie vekové pásmo. "Vo vekovej skupine 15 až 24 rokov je celoživotná prevalencia, teda to, že mladí aspoň raz za život vyskúšali drogu, od 0,4 % do 18,7 %, hoci väčšina krajín uvádza odhady v rozpätí 2,5 až 8 %,“ píše sa v správe.
Extáza patrí podľa odborného slovníka na webovej stránke Národného monitorovacieho centrum pre drogy (NMCD) www.infodrogy.sk medzi "najčastejšie zneužívané budivé amíny“. Známa je aj ako "tanečná droga“, lebo mladí ľudia ju užívajú mnohokrát v tanečných kluboch či na hudobných festivaloch. Ako väčšina nelegálnych drog je užívaná viac mužmi ako ženami.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 10:00