StoryEditor

Poradca Matoviča pre HN: Čo po nás zostane? Ak nie reformy, aspoň upravíme neplechu po Ficovi

19.12.2021, 18:30
Člen strany Za ľudí a poradca ministra financií Tomáš Meravý hovorí pre HN o rozpočte, spolupráci v koalícii a tiež chystanej reforme daní, odvodov a príspevkov pre rodiny.

Ako poradcovi sa vám vystriedali ministri financií. Aký je rozdiel medzi Eduardom Hegerom a Igorom Matovičom?

Majú k sebe veľmi blízko. Vnímam rozdiel ich osobností. Edo Heger je konsenzuálny typ, manažér diskusie a uzmierovač. Igor Matovič má zase väčšiu komunikačnú váhu.

Koná Matovič ráznejšie, keďže krátko nato, ako prevzal kormidlo, sa napríklad menil tohtoročný rozpočet?

Zmena rozpočtu nemala nič spoločné s tým, že sa menil minister. Bola vynútená silnejšou druhou vlnou pandémie oproti očakávam. Ak by bol ministrom Heger, veľmi pravdepodobne by postupoval podobne. Minister vychádza pri rozhodnutiach o verejných financiách z toho, aké odporúčania mu dáva sekcia pre rozpočet.

Deficit na tento rok sa zvyšoval zo 7,4 na 9,9 percenta, teda o tri miliardy. Vyzerá to však, že nebolo treba, keďže schodok sa aj tak očakáva okolo ôsmich percent.

Myslím si, že zmena bola aj tak potrebná. Odporučila nám to aj misia Medzinárodného menového fondu. Peniaze na pomoc sa totiž vyčerpali a bolo nevyhnutné výdavky zvýšiť. K takýmto opatreniam navyše pristúpili aj okolité krajiny. A deficit napríklad v Nemecku sa napokon predpokladá ešte na vyššej úrovni, ako je ten náš. Je lepšie si pripraviť väčší vankúš, ako keby sme ho mali mať malý a potom ho museli dorábať.

Ako je teda možné, že deficit sa aj napriek vytvoreniu vankúša až tak nenafúkol? Navyše, keď sa neprijali nejaké viditeľné úsporné opatrenia?

Je to zrejme dôsledok toho, že sme vytvorili v rozpočtu veľkú rezervu.

Nie je to skôr tým, že pandémia okresala aj niektoré výdavky štátu? Napríklad len na dôchodky na tento rok aj pre obete covidu deklaroval rezort ešte v septembri nižšiu sumu až o 220 miliónov eur.

Tieto veci zrejme do toho vstupujú, na definitívne zhodnotenie by som si však počkal. A to, keď budeme mať rozpočet celý zhodnotený aj v rámci štátneho záverečného účtu.

Pri niektorých nárokoch Igor Matovič hovorí, že štátna kasa nemá dosť zdrojov. Teraz však ide zrazu dávať stámilióny eur na očkovacie bonusy. Súvisí to aj s tým, že sa ušetrí na dôchodkoch?

Toto by som naozaj spolu nespájal, bolo by to cynické. Verejné financie sú jeden balík peňazí.

Je správne, že ideme dôchodcom vyplácať 200 až 300 eur za vakcínu, čo nepochybne zaťaží verejné financie?

Politika je umením možného. Keby to bolo na mne, preferoval by som možnosť povinného očkovania. Diskutuje sa o tom v Nemecku a tiež nový kancelár Olaf Scholz túto myšlienku podporil. Rovnako je to aj v Rakúsku. U nás zatiaľ nevyzerá, že by to bolo priechodné a logicky my z toho vyplýva, že kabinet potom nemá inú možnosť, ako ľudí motivovať, a to aj formou platby....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-09-08 11:29:29 - Feat.: 0 - Title: Meravý zaútočil na exkolegov: Zo Za ľudí mali zlatú baňu, Kiska zarobil na úrokoch skoro 30-tisíc eur 02 - Modified: 2021-09-10 17:53:13 - Feat.: 0 - Title: Tomáš Meravý zo Za ľudí: Strana fungovala samospádom a boli tam rovní a rovnejší
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 19:31