StoryEditor

Povinné očkovanie: Odborníci odporúčajú vláde, aby sa inšpirovala v Rakúsku a Grécku

01.12.2021, 11:23
Autor:
DJDJ
Iniciatíva Veda pomáha - COVID-19 takisto vyzýva zaočkovaných, aby neváhali v prípade tretej dávky vakcíny.

Situácia na Slovensku v súvislosti s pandémiou koronavírusu je veľmi vážna. Denne zomierajú desiatky ľudí, nemocnice nestíhajú prijímať nových pacientov. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský dokonca hovorí o humanitárnej kríze. Podľa mnohých odborníkov je jedinou cestou von z pandémie očkovanie. Podobný postoj dnes vo verejnom vyhlásení zaujala aj iniciatíva Veda pomáha - COVID-19, ktorá za vzor dáva Rakúsko a Grécko.

"Odporúčame vláde Slovenskej republiky po vzore Rakúska a Grécka zaviesť aj na Slovensku očkovaciu povinnosť pre vybrané skupiny obyvateľstva," stojí v stanovisku iniciatívy, ktorá zdržuje množstov slovenských odborníkov z rôznych vedných odborov. Inými prostriedkami sa podľa nich štátu nepodarilo zvýšiť záujem o očkovanie a protipandemické opatrenia nepomáhajú zlepšiť situáciu v krajine, pretože nie sú v mnohých prípadoch poctivo dodržiavané.

Tiež apelujú na štát, aby prevzal zodpovednosť u ľudí za vážne nežiadúce účinky v dôsledku očkovania a zaručil tak pre nich adekvátne odškodnenie.

Politici musia ísť vzorom

Iniciatíva takisto vyzýva zaočkovaných, aby neváhali v prípade tretej dávky vakcíny. "Tretia dávka výrazne posilňuje imunitnú odpoveď organizmu a pomáha chrániť sa pred infekciou a vážnym priebehom ochorenia počas zimných mesiacov, keď je hrozba šírenia najväčšia. Pomôže nám skrátiť nielen prebiehajúcu vlnu, ale zároveň nás to pripraví na nové dominantné varianty vírusu, ktoré môžu byť ešte nákazlivejšie," uvádza.

Problémom sú podľa nej aj nízke kapacity očkovacích centier, ktoré by mali byť čo najskôr navýšené. "Veľmi dôležitá je dostupnosť vakcinácie bez registrácie vo všetkých očkovacích centrách a navýšenie aktivity výjazdových vakcinačných jednotiek." Počas najbližších týždňov sa bude môcť očkovať treťou dávkou veľké množstvo ľudí, a tak budú potrebné aj zvýšené kapacity očkovacích centier. 

​Ako problém vidí iniciatíva aj to, že nie všetci politici či verejné činné osoby sú zaočkované a mnohí z nich dokonca vakcináciu spochybňujú. "Politici majú možnosť ľuďom vysvetľovať, prečo je očkovanie dôležité, aké výhody našej spoločnosti prináša, a vyvracať hoaxy a konšpiračné teórie, ktoré očkovanie brzdia a preto odďaľujú náš návrat do funkčnej spoločnosti," spomína sa tiež v stanovisku.

Pridali by sme sa tak ku Grécku a Rakúsku

Grécko včera oznámilo, že od 16. januára budúceho roku zavedie povinnosť očkovať sa pre ľudí nad 60 rokov. Podľa premiéra Kyriakosa Mitsotakisa je takéto opatrenie prísne, ale veľmi dôležité, pretože pomôže zachrániť životy ľudí. Tí, ktorí očkovanie odmietnu, budú musieť od polovice januára navyše platiť pokutu vo výške sto eur mesačne. Pokuta za nedodržanie tohto opatrenia bude zasielaná všetkým neočkovaným automaticky

​Povinné očkovanie proti covidu platí v Grécku už od septembra pre zamestnancov štátnych i súkromných zdravotníckych zariadení. 

Ešte skôr prišlo s povinným očkovaním Rakúsko. Vláda ho od 1. februára 2022 zavedie pre všetkých obyvateľov krajiny. Rakúska vláda je prvá v Európskej únii, ktorá sa k tomu odhodlala. Situácia v súvislosti s koronavírusovou pandémiou je tam vážna, momentálne u našich západných susedov platí lockdown pre všetkých obyvateľov.

Vyhlásenie iniciatívy Veda pomáha - COVID-19 by hnky on Scribd

01 - Modified: 2021-11-30 10:29:43 - Feat.: 0 - Title: Grécko zavádza povinné očkovanie pre ľudí starších ako 60 rokov, neočkovaní budú platiť pokutu sto eur mesačne 02 - Modified: 2021-12-01 10:52:29 - Feat.: 0 - Title: Som za akýkoľvek spôsob motivácie ľudí na očkovanie, tvrdí Lengvarský o Matovičovom návrhu 03 - Modified: 2021-12-01 15:17:47 - Feat.: 0 - Title: Očkovanie detí proti covidu na Slovensku: Veľký prehľad o nežiadúcich účinkoch
01 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 02 - Modified: 2024-04-23 19:41:38 - Feat.: - Title: Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom, viditeľnosť je obmedzená 03 - Modified: 2024-04-23 18:30:25 - Feat.: - Title: Obnova Grécka po ničivých povodniach bude stáť viac ako tri miliardy eur 04 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 05 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:10