StoryEditor

Zamestnávatelia odmietajú platiť testy svojich pracovníkov. Zhodujú sa, že je to úlohou štátu

11.11.2021, 13:15
Autor:
TASRTASRklkl
Najmä malé a stredné podniky by mali problémy so zabezpečením a financovaním testovania.

Zamestnávatelia vnímajú vážnosť situácie v tretej vlne pandémie ochorenia COVID-19, plánované zmeny, ktoré v stredu schválila vláda, v nich však vyvolávajú obavy. Podnikatelia nesúhlasia s prenesením nákladov na testovanie zamestnancov na zamestnávateľov a žiadajú aj refundáciu nákladov na prípadné povinné kontroly COVID passov.

​Vyplýva to z reakcií zamestnávateľských zväzov na zmenu legislatívy, ktorú v stredu schválila vláda.
"Nepodporujeme povinné testovanie. Myslíme si, že štát musí dostatočne premyslieť, ako to vyriešiť a ako to zaplatiť," uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii prvý viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Mário Lelovský.

Problém najmä pre malých

Najmä malé a stredné podniky by podľa Lelovského mali problémy so zabezpečením a financovaním testovania. RÚZ očakáva, že štát pokryje náklady firiem aj v prípade povinnej kontroly dokladov svojich zamestnancov o očkovaní, testovaní alebo o prekonaní choroby.

"Chápeme, že je situácia zložitá, na druhej strane, ak by som mal vykonávať akúkoľvek dodatočnú činnosť vo svojej firme, ktorú nariadi štát, musí to zaplatiť," dodal Lelovský.

Tlačová hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Miriam Filová pripomenula, že mnohé firmy si uvedomujú vážnosť situácie, a preto v rámci svojich možností už teraz prostredníctvom interných kampaní presviedčajú zamestnancov o výhodách očkovania.

Namiesto podpory zvyšujú náklady

"Mnohí zamestnávatelia robia svojou angažovanosťou službu celej spoločnosti, očakávali by sme preto výraznejšiu podporu firiem, namiesto toho sa im náklady budú ešte aj zvyšovať, s čím absolútne nesúhlasíme," zdôraznila Filová.

Zdroje mnohých spoločností sú podľa hovorkyne pandémiou vyčerpané nielen finančne, ale aj personálne a prenášať zodpovednosť na zamestnávateľov bez akejkoľvek kompenzácie nákladov považuje AZZZ za neadekvátne.

Zamestnávatelia chcú rokovať

Do schválenia legislatívy parlamentom je možné niektoré rozpory a nejasnosti riešiť rokovaním. AZZZ očakáva, že bližšie detaily sa budú riešiť už aj za účasti zamestnávateľov.

Rokovať s premiérom Eduardom Hegerom a ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (obaja OĽANO) o zmenách, ktoré zákon prinesie, plánuje ešte vo štvrtok Asociácia priemyselných zväzov a dopravy.

Podľa generálneho sekretára APZD Andreja Lasza zákon načrtol základný rámec, ostáva však množstvom otvorených otázok, ako napríklad o aký typ testov pôjde, kto by mal testovanie vykonávať alebo či bude dostatok testov v republike.

Prenesenie nákladov protipandemických opatrení na plecia zamestnávateľov odmietla aj Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), podľa ktorej môžu byť aktuálne návrhy vládneho kabinetu pre mnohé firmy likvidačné. „Za jednoznačne najúčinnejšie opatrenie v boji s pandémiou považujú podnikatelia očkovanie a dodržiavanie hygienických opatrení,“ uviedol výkonný riaditeľ PAS Martin Lidaj.

Združenie firiem s viac ako 500 zamestnancami Klub 500 zdôraznilo, že nútiť firmy, aby testovali svojich zamestnancov na nový koronavírus, nie je ničím iným ako zbavovaním sa zodpovednosti.

Platiť by to mal štát

Podľa výkonného riaditeľa klubu Tibora Gregora ide o výkon zdravotnej starostlivosti, ktorý je a má ostať v rukách štátu. Klub 500 preto vyzval vládu, aby opätovne zaviedla systém štátnych mobilných odberových miest, kde by mali obyvatelia dostupné bezplatné testovanie.

"Testovanie by mal zabezpečovať a plne hradiť štát. Všetci ľudia by mali možnosť bezplatne sa otestovať či už na mobilných odberových miesta alebo v lekárňach. Je v záujme štátu, aby urobil opatrenia na zastavenie šírenia nákazy," povedal Gregor.

Klub 500 upozornil, že zamestnávatelia robia všetko pre to, aby boli zamestnanci zdraví. Kritizuje však spôsob, ako štá zavádza nové opatrenia.

"Firmy majú taký istý záujem ako vláda (ak nie väčší), aby ľudia boli zdraví. Robia vo svojich prevádzkach všetko pre to, aby zabezpečili hygienu, dezinfekciu, osobné ochranné pracovné pomôcky, ale aj prevádzkový režim, a to aj bez nariadení a príkazov a na vlastné náklady. Podniky aj v novom režime urobia, čo je v ich silách," tvrdí Klub 500.

01 - Modified: 2021-11-11 11:07:38 - Feat.: 0 - Title: Pellegrini kritizuje nové opatrenia vlády. Žiada, aby vysvetlili, ako majú pomôcť 02 - Modified: 2021-11-11 11:51:43 - Feat.: 0 - Title: Rakúsko sprísňuje opatrenia: Na lyžovačku či do reštaurácie sa dostanú len očkovaní a prekonaní 03 - Modified: 2021-11-13 15:47:27 - Feat.: 0 - Title: Zistenie HN: Nový nástroj v boji s treťou vlnou. Štát do firiem nasadí sporné samotesty
01 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 02 - Modified: 2024-03-28 09:04:10 - Feat.: - Title: Odchod z práce ako nový národný šport? Firmám miznú stovky ľudí, hlavný dôvod je tento 03 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne 04 - Modified: 2024-03-13 12:58:58 - Feat.: - Title: Nútená živnosť namiesto pracovného pomeru? Bude to nelegálne zamestnávanie, vraví Tomáš a ohlasuje zmeny 05 - Modified: 2024-03-11 13:38:15 - Feat.: - Title: Automobilky budú trestané za chýbajúce tlačidlá. Na top hodnotenie bezpečnosti môžu zabudnúť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:57