Smer výrazne rastie, Fico berie hlasy Pellegrinimu (ilu)TASR
StoryEditor

Pellegrini kritizuje nové opatrenia vlády. Žiada, aby vysvetlili, ako majú pomôcť

11.11.2021, 09:35
Autor:
TASRTASR
Pellegrini však na druhú stranu vyzýva ľudí, aby platné opatrenia dodržiavali.

Vláda by mala protipandemické opatrenia vysvetľovať ľuďom jasne a pravdivo, mala by informovať aj o tom, na čo sa zameriavajú a aký majú mať účinok. Skonštatoval to líder mimoparlamentného Hlasu-SD a expremiér Peter Pellegrini.

Apeloval aj na ľudí, aby boli opatrní a dodržiavali opatrenia. Ministerstvo zdravotníctva by tiež malo podľa neho zverejňovať viac dát o hospitalizovaných, aby ľudia nepodliehali dezinformáciám. Pellegrini tiež informoval, že vládny návrh na zmenu legislatívy v súvislosti s treťou vlnou pandémie v pléne Národnej rady jeho poslanci nepodporia.

"Je dôležité, aké opatrenia vláda prijme, ale aj to, ako bude komunikovať s ľuďmi," povedal Pellegrini a vyzval kabinet Eduarda Hegera (OĽANO), aby pri prijímaní opatrení všetky vysvetľovali ľuďom a zdôvodňovali. Myslí si, že ak ľudia budú počuť pravdu a logické zdôvodnenie krokov, napriek nízkej dôvere voči vláde by mohli opatreniam viac porozumieť a viac ich dodržiavať.

Považuje za dobré, aby vláda úprimne občanom povedala, čo sa má konkrétnym opatrením dosiahnuť. Či už ide o zvýšenie motivácie na očkovanie, alebo napríklad o ochranu neočkovaných.

Expremiér poukázal na závažnú a zhoršujúcu sa situáciu na Slovensku. "Zaočkovanosť na Slovensku je veľmi nízka. To je holý fakt," podotkol s tým, že faktom je aj zlá situácia v nemocniciach.

Zverejňovania viacerých dát o pomere očkovaných a neočkovaných v nemocniciach, na jednotkách intenzívnej starostlivosti a na umelej pľúcnej ventilácii, ako aj ich vek by podľa neho mohlo ukázať, ktoré skupiny sú viac ohrozené a treba sa na ne aj viac zamerať.

"Pokiaľ nemáme tieto dáta, pokiaľ nemajú ľudia tieto čísla, žijú z rôznych ľudských príbehov, dezinformácií, príhod, ktoré sa ústne tradujú," upozornil.

K zodpovednosti vyzval Pellegrini aj ľudí. Hoci si môžu myslieť o prijatých opatreniach čokoľvek, ak už raz platia, mali by ich všetci podľa neho dodržiavať. Upozornil občanov, že nedodržiavaním nariadení a nenosením rúšok netrestajú vládu.

"Dodržiavanie opatrení robíme preto, lebo si chránime zdravie a robíme to z úcty voči ostatným," dodal. Kritizoval pritom aj poslancov, ktorí pravidelne blokujú rokovanie parlamentu tým, že nemajú nasadené rúška.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 14:21