StoryEditor

Matovič oslavuje jubileum. Ako sa dostal z výťahu až na úrad vlády

10.11.2021, 23:00
Do parlamentu pritiahol kontroverzné osobnosti a sám sa rád považuje za neštandardného politika. Igor Matovič vytiahol počas 10 rokov Obyčajných ľudí na výslnie, on sa však prepadol na dno politickej popularity.

Majú len 45 členov, nemajú funkčnú centrálu, jasné štruktúry, no minulý rok obsadili najviac kresiel vo vláde aj v parlamente. Definuje ich protikorupčná agenda, ale aj populizmus, nesúrodosť i výstrednosť. Sú to Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Hnutie, ktoré dnes oslavuje dekádu pôsobenia na politickej scéne.

„Prepáčte, to fakt?" prekvapene zareagoval Igor Matovič na otázku ako vníma svoj projekt po desiatich rokoch. A okamžite zaspomínal ako niekdajší minister vnútra Robert Kaliňák zaregistroval OĽaNO 11. novembra 2011. „Pre Slovensko bol náš príbeh vykúpením z vlády mafie, ktorá tu bola,“ skonštatoval politik, ktorý spočiatku dokázal osloviť mnoho ľudí, len málokto sa však môže pochváliť, že by po jeho boku vydržal celých desať rokov. Súčasní či bývalí politickí partneri ho nazvali aj pomstychtivým, konfliktným či urážlivým. Vyslúžil si tiež povesť šaša, ktorý sa rád ukazuje pred kamerami, no vie sa i rozplakať. Priaznivci i spolupracovníci ho opúšťali, no na druhej strane priamo do straníckych štruktúr pustil len málokoho.

Bez ľudí
OĽaNO si hneď na začiatku existencie vyslúžilo pomenovanie výťahová strana, keďže celá personálna základňa pozostávajúca z predsedu a len troch členov by sa obrazne zmestila do výťahu. Dnes ho tvorí 45 ľudí, čo je zákonné minimum, mená všetkých členov však na straníckej internetovej stránke nie sú a hnutie ich neposkytuje ani na požiadanie. „Ide o internú záležitosť hnutia a nevieme o tom, že by takéto zoznamy zverejňovali iné strany,“ reagoval Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽaNO.

Faktom však je, že iné subjekty majú väčšinou širokú základňu zloženú zo stoviek až z tisícov prívržencov. Navyše, viacero súčasných poslancov OĽaNO pre HN potvrdilo, že ambíciu dostať sa do straníckych štruktúr ani nemajú. Predseda poslaneckého klubu a člen predsedníctva hnutia Michal Šipoš uviedo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 12:04:40 - Feat.: - Title: V parlamente sa začala aprílová schôdza, na programe majú poslanci vyše sto bodov 02 - Modified: 2024-04-14 12:31:28 - Feat.: - Title: Šéfa parlamentu budeme riešiť pravdepodobne až po eurovoľbách, tvrdí Blaha. Hajko hovorí, že Fico taktizuje 03 - Modified: 2024-04-15 08:49:33 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko chce odvolávať Dolinkovú. Ministerka odkazuje, že klamú 04 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 05 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 16:17