Reuters
StoryEditor

Fico: Orbán vidí, že na Slovensku je bezvládie a využíva to. Korčok chystá zmeny

07.10.2021, 16:15
Autor:
TASRTASR
Katastrálne úrady budú mať novú povinnosť pri kúpe nehnuteľností cudzím štátu.

Nadobúdanie vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam cudzími štátmi má prejsť legislatívnymi zmenami. Iniciuje ich ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí v súčinnosti s príslušnými rezortmi.

Avizoval to šéf rezortu Ivan Korčok (nominant SaS) po štvrtkovom rozhovore s predsedom Úradu geodézie, kartografie a katastra SR Jánom Mrvom. Informoval hovorca rezortu Juraj Tomaga.

Mrva podľa Korčoka vydá v najbližších dňoch pokyn pre všetky katastrálne úrady, aby od 15. októbra informovali príslušné štátne orgány vrátane rezortu diplomacie, že konajú o vklade vlastníckeho práva ktoréhokoľvek cudzieho štátu k akejkoľvek nehnuteľnosti na území Slovenskej republiky.

Smer chce mimoriadnu schôdzu

Opozičný Smer-SD podá v piatok návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu práve k téme skupovania pôdy na Slovensku. Smer-SD chce, aby vláda povedala, čo ide robiť, aby sa cudzie štáty nedostávali k slovenským pozemkom.

"Viktor Orbán ako silný a skúsený politik chápe, že na Slovensku je bezvládie. Vie, že teraz je čas presadzovať si maďarské záujmy na území Slovenskej republiky," uviedol líder strany Robert Fico.

Vyjadril sa tak k tomu, že Maďarsko chce kúpiť pôdu na Slovensku. "Vidíme fond v objeme 400 miliónov eur na maďarskej strane," pokračoval. Ten by mal byť podľa neho na skupovanie poľnohospodárskej pôdy na Slovensku.

Korčok diskutoval so Szijjártóm

Na nadobúdanie vlastníctva poľnohospodárskej pôdy a nehnuteľností minister Korčok upozornil počas tohtotýždňovej návštevy maďarského šéfa diplomacie Pétera Szijjártóa v Bratislave.

Jednou z požiadaviek podľa Korčoka bolo, aby Maďarsko vo všeobecnosti svoje vládne programy, ktoré majú presah na Slovensko alebo ich tu priamo realizuje, robilo tak, ako je to obvyklé v medzinárodných vzťahoch medzi suverénnymi krajinami. Malo by tak byť po konzultácii a so súhlasom príslušných inštitúcií Slovenskej republiky. "Máme na toto všetko dávno vytvorené mechanizmy a komisie na základe Zmluvy o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci z roku 1995," konštatoval Korčok.

Zároveň komentoval, že nezatvára oči ani na južnom Slovensku, kde si ako Maďari, tak aj Slováci želajú lepšiu infraštruktúru a viac financií na mnohé oblasti. "Aj v otázke podpôr však treba rešpektovať pravidlá - máme o tom dohodu z roku 2004 v oblasti školstva a kultúry, za ktorou stojíme. Podpory musia byť transparentné a udeľovať sa len podľa dohodnutých pravidiel," dodal Korčok.

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-25 12:08:24 - Feat.: - Title: Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku 03 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci 04 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 05 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 03:34