Reuters
StoryEditor

Vedci hlásia prelomový výsledok. Prvýkrát objavili mikroplasty v ľudskej krvi

25.03.2022, 09:03
Vedci prvýkrát objavili mikroplasty v ľudskej krvi. Zistili, že tieto drobné plastové častice môžu cestovať po tele a usadzovať sa v orgánoch.

Odborníci zistenie považujú za znepokojujúce, aj keď nepoznajú presný vplyv mikroplastov na zdravie človeka. V laboratóriu však už preukázali, že môžu poškodzovať ľudské bunky. Vyplýva to zo štúdie, o ktorej informoval denník The Guardian.

Dva alebo tri druhy plastov vo vzorkách

Až v polovici vzoriek krvi našli vedci plast PET, v tretine polystyrén a vo štvrtine vzoriek objavili polyetylén. Mikroplasty, ktoré pochádzajú z vlákien oblečenia, pneumatík, kozmetiky a mnohých ďalších zdrojov, boli nájdené po celej planéte, od vrcholu Mount Everestu až po najhlbšie oceány. Podľa mnohých štúdií ich ľudia konzumujú v potravinách aj vo vode a tiež ich vdychujú.

Vedci už predtým našli mikroplasty v ľudskej stolici. Z nedávno publikovaného výskumu, o ktorom informoval The Guardian vyplynulo, že mikroplasty sa môžu zachytiť na vonkajších membránach červených krviniek a obmedziť ich schopnosť prenášať kyslík. Odborníci tiež odhalili mikroplasty v placentách tehotných žien.

Autori štúdie analyzovali vzorky krvi 22 anonymných darcov, zdravých dospelých jedincov, a v 17 z nich našli plastové častice. Niektoré vzorky krvi obsahovali dva alebo tri druhy plastov.

Polovica vzoriek obsahovala plast polyetyléntereftalát známy pod skratkou PET, z ktorého sa vyrábajú napríklad jednorazové fľaše na nápoje, fólie alebo textilné vlákna.

Vedci našli v tretine vzoriek polystyrén, ktorý sa používa na balenie potravín a ďalších výrobkov, a štvrtina vzoriek obsahovala polyetylén, z ktorého sa vyrábajú igelitové tašky.

Je rozumné mať obavy

„Naša štúdia je prvým dôkazom toho, že máme v krvi polymérne častice, čo je prelomový výsledok,“ povedal ekotoxikológ Dick Vethaak z amsterdamskej Slobodnej univerzity.

„Určite je rozumné mať obavy. Častice tam sú a kolujú po celom tele. Všeobecne tiež vieme, že dojčatá a malé deti sú viac vystavení pôsobeniu chemických látok a častíc. To mi robí veľké starosti,“ dodal.

Vethaak pripustil, že množstvo a typ plastov sa pri jednotlivých vzorkách krvi značne líšili. Rozdiely podľa neho môžu odrážať krátkodobú expozíciu pred odberom krvných vzoriek, napríklad pitím z plastového téglika alebo nosením umelého rúška na tvári.

Podľa vedca je jeho výskum prelomový, ale okolo mikroplastov naďalej zostáva mnoho neznámych. „Veľkou otázkou je, čo sa deje v našom tele. Zostávajú v ňom častice? Sú prenášané do niektorých orgánov, napríklad dostanú sa cez hematoencefalickú bariéru? A sú tieto hladiny dostatočne vysoké na to, aby vyvolali ochorenie? Naliehavo potrebujeme financovať ďalší výskum, aby sme to mohli zistiť,“ vyhlásil Vethaak.

01 - Modified: 2021-08-19 12:13:50 - Feat.: 0 - Title: Neviditeľná smrtiaca hrozba. Znečistenie sveta plastmi dosahuje alarmujúce úrovne
01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 23:44