StoryEditor

Veterinári bijú na poplach. Prešľachtené zvieratá trpia, niektoré sa trvalo dusia

01.10.2020, 00:00
Plemenitba psov už podľa veterinárov presiahla únosnú hranicu a zvieratá trpia. Trvalo sa dusia, majú problémy s kĺbmi, so zrakom alebo ich trápia zápaly kože a zvukovodov.

Zdravotné problémy sa ale nevyhýbajú ani mačacím miláčikom, uvádzajú Lidovky.cz. Kam až ľudská túžba vlastniť čo najroztomilejšie či najzaujímavejšie zvieratko môže zájsť?

Nového psa vyberala Andrea Dvořáková veľmi starostlivo. "Šteniatko sme si zaobstarali z vyzdvihovanej chovateľskej stanice, išli sme si preňho až na druhý koniec republiky. Túžili sme totiž po šampiónovi, ktorý sa stane skutočnou ozdobou výstav a súťaží," spomína na dobu pred piatimi rokmi chovateľka.

Skoro sa to podarilo. Jej louisianský leopardí pes sa skvele vyvíjal, v jednej chvíli sa stal dokonca juniorským čakateľom na šampionát krásy. Lenže potom nastal zvrat.

"Pred prvým pripustením som psíka objednala na preventívnu prehliadku. Chcela som mať istotu, že bude v chove skutočne úspešný. Veterinár ale namiesto toho priniesol šokujúcu správu: pes vraj trpí dyspláziou tretieho stupňa," pokračuje žena.

To znamená, že má chorobu bedier, pri ktorej je stehenná kosť zle usadená v kĺbovej jamke. Röntgen odhalil problémy na oboch zadných končatinách.

Sen sa majiteľke rázom rozplynul. Z jej Attilu žiadny šampión nebude. Namiesto toho prekoná kastráciu, to aby sa vada chovom nešírila ďalej, a časom možno aj operácia oboch bedier. Dostane pri nich umelé kĺby. Každý zhruba za štyridsaťtisíc českých korún.

"Keď som sa pýtala, či sa tomu dalo nejako predísť, odpoveď znela, že nie," krčí ramenami sklamaná chovateľka a pokračuje: "To, že sú obaja jeho rodičia zdraví, totiž vraj vôbec nič neznamená. Šteňa môže mať sklony k chorobe pokojne aj po prarodičoch. "

Vratké psy s nohami do "o"

Príbehov, ako je ten, ktorý prežívajú majitelia Attilu, pribúda. S ochorením kĺbov bojuje pätina...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-20 17:00:00 - Feat.: - Title: KVÍZ: Milovníčky mačiek zbystrite. Viete o týchto miláčikoch naozaj všetko? Otestujte sa 02 - Modified: 2024-04-12 14:58:26 - Feat.: - Title: Najlepším priateľom človeka kedysi bola líška, tvrdí štúdia 03 - Modified: 2024-03-25 10:03:46 - Feat.: - Title: Psy chápu význam podstatných mien, zistil nový výskum 04 - Modified: 2023-12-13 16:11:22 - Feat.: - Title: Mačky sú jedným z najproblematickejších inváznych druhov na svete, varujú vedci 05 - Modified: 2023-11-11 09:00:00 - Feat.: - Title: Si milovníkom kávy a zároveň zvierat? Prinášame ti zoznam slovenských kaviarní, kde nájdeš oboje
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 16:15