Reuters
StoryEditor

Slony v Botswane umierajú po stovkách. Padajú ako podťaté, príčina je neznáma

03.07.2020, 12:20
Autor:
vlcvlc
Viac ako 350 slonov zomrelo od mája na severe africkej Botswany. Len do konca mája v delte rieky Okavango zomrelo 169 slonov a do polovice júna sa tento počet takmer zdvojnásobil.

Vedci zatiaľ nepoznajú príčinu masového úhynu, ktorý označujú ako katastrofu. Situáciu zhoršuje aj prístup miestnej vlády, ktorá odmieta povedať, kam poslala vzorky zdochlín a prečo ich rozbor trvá už niekoľko týždňov, píše iDNES.cz.

Slony umierajú v rôznom veku i rôzneho pohlavia a väčšinu tiel našli miestni v blízkosti zdrojov vody. „Masový úhyn v takom množstve sme už veľmi dlho nezaznamenali,“ uviedol doktorlekár Niall McCann z Organizácie na záchranu národných parkov.

Ide o otravu alebo koronavírus?

Lekár Cyril Taolo z botswanského odboru pre prírodu a národné parky pre portál The Guardian uviedol, že si vláda „je vedomá, že slony umierajú“. Zatiaľ podľa neho potvrdila 280 mŕtvych slonov z oznámených 350 a ďalej sa pokračuje v potvrdzovaní úhynu tých ostatných.

Taolo tiež vyhlásil, že vzorky na testovanie už zamierili a výsledky prídu do niekoľkých týždňov. „Obmedzenia kvôli chorobe COVID-19 ale spomalili transport,“ vysvetlil. Odmietol však povedať, do akých laboratórií vláda vzorky zaslala. Úrady zároveň odmietajú pomoc súkromných laboratórií.

Zatiaľ tak nie sú známe žiadne bližšie podrobnosti o tom, čo by mohlo byť príčinou úhynu, prípadne či existuje riziko aj pre ľudské zdravie. Vedci však špekulujú o otrave neznámym patogénom.

„Je zvláštne, že vláda nenechala testovať vzorky skôr. Obzvlášť v čase, keď sa ľudia boja, že by mohlo ísť o chorobu, ktorá sa prenáša zo zvieraťa na človeka,“ uviedol McCann.

„Keď sa pozriete na zdochliny, môžete si všimnúť, že niektoré slony spadli priamo na tvár. To znamená, že zomreli veľmi rýchlo,“ dodal vedec. Niektorí z miestnych zase vypovedali, že videli slony, ako sa točia v kruhu. To by ukazovalo na neurologickú príčinu. To potvrdil aj McCann: „Niektoré slony zomreli pomalšie, takže je veľmi ťažké určiť toxín, ktorý to mohol spôsobiť.“

Ďalšie žijúce slony vyzerajú choro a slabo a to značí, že v ďalších týždňoch budú úhyny pokračovať. Celkové číslo tiež už teraz môže byť vyššie, pretože je ťažké nájsť všetky zdochliny.

Jednou z teórií vedcov je otrava kyanidom. Túto metódu totiž často používajú pytliaci v Zimbabwe. V tomto prípade by však umierali aj zvieratá, ktoré sa na slonej mršine pohostia, čo sa v súčasnosti nedeje. Navyše sloním mršinám zostávajú kly, o ktoré majú zločinci bežne najväčší záujem.

Ďalšou možnou príčinou by mohol byť koronavírus, ale to vedci označili za veľmi nepravdepodobné. „Nie je tu žiadny precedens, takže nemôžeme predpokladať, že ide o prírodný pôvod. Bez dôkladného testovania sa ale nikdy nedozvieme pravdu,“ dodal McCann.

Okolité štáty podobný úhyn nezaznamenali

V delte rieky Okavango žije zhruba 15-tisíc slonov, čo je 10 percent z celkového počtu týchto zvierat v Botswane. Ekologický turizmus potom tvoria 10 až 12 percent botswanského HDP a je druhým najväčším príjmom po biznisu s diamantmi. Botswana tak podľa odborníkov zlyháva v ochrane svojho najcennejšieho zdroja príjmov.

„Skutočným problémom vlády je nedostatok vôle začať situáciu riešiť a poslať vzorky na riadne testovanie,“ povedala Mary Riceová z Organizácie pre vyšetrovanie environmentálnych zločinov v Londýne. „A rastúce čísla mŕtvych slonov sú stále viac šokujúce,“ dodala Riceová.

01 - Modified: 2024-04-05 04:38:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Bude po Nemecku behať 20-tisíc slonov? Afrika už má Západu dosť 02 - Modified: 2024-04-03 13:19:27 - Feat.: - Title: Botswana varuje, že do Nemecka pošle dvadsaťtisíc slonov. Prekáža jej politika Zelených 03 - Modified: 2021-10-25 11:35:33 - Feat.: - Title: Slony sa evolučne bránia pytliakom. V oblastiach lovu sa rodí viac samíc bez klov 04 - Modified: 2021-08-11 10:35:33 - Feat.: - Title: Evakuovali 150-tisíc ľudí, aby mohlo stádo slonov prejsť. Zvieratá sú už v prírodnej rezervácii 05 - Modified: 2020-09-22 14:10:16 - Feat.: - Title: Padali ako podťaté. Konečne odhalili, čo mohlo za hromadný úhyn slonov v Botswane
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 20:59