Pixabay
StoryEditor

Štúdia, ktorá ide proti Darwinovi. Evolúcia nadelila mužom bradu kvôli násiliu, tvrdí

02.06.2020, 00:00
Podobne ako levia alebo paviánova hriva chráni dôležité miesta ako hrdlo a čeľusť. Áno, fúzy nám evolúcia nadelila kvôli nášmu násiliu. Aby absorbovali údery. Tvrdí to aktuálna štúdia.

Denník New York Post pritakáva kvôli výskumu tým mužom, ktorí sa vďaka fúzom cítia sebavedomejšie, a že to sú podľa prieskumov plné tri štvrtiny amerických pánov. Podľa štúdie vydanej v magazíne Integrative Organismal Biology sú fúzy brnením, ochrannou vrstvou, ktorej úlohou je rozptýliť silu inkasovanej rany.

Spolu s magazínom Live Science pritom portál Xman.cz poznamenáva, že záver výskumu ide proti názoru samotného zakladateľa evolučnej teórie Charlesa Darwina. Podľa neho boli totiž mužské fúzy z celkom inej kategórie než levia hriva. Kým kráľ zvierat ju mal skutočne na fyzickú ochranu pri boji, mužské fúzy Darwin považoval za obyčajnú dekoráciu, ornament, prostriedok na získanie ženskej pozornosti.

Autori štúdie z oddelenia biológie a mechanického inžinierstva Utažskej univerzity si dovoľujú nesúhlasiť. A svoj súd opierajú rovno o pokus, ktorý doložil, že mužské tvárové partie chránené fúzami absorbujú rany efektívnejšie ako tvár bez fúzov.

Imitované násilie na vedecké účely

Pre empirické doloženie schopnosti fúzov pritom nenútili pánov, aby sa pod vedeckým dozorom oddávali násiliu. Funkciu fúzov simulovali s použitím materiálu, ktorý zodpovedal štruktúre kostí v ľudskej lebke, a rôznych druhov ovčej kože, ktorej objem folikul zodpovedá objemu v mužských fúzoch. „Získať kožu s bradou z mŕtvol sa nezdalo ako praktické,“ vysvetlili vedci, prečo nesiahli po vzorkách z pitevne.

Ovčiu kožu pritom použili v niekoľkých vydaniach, jedna nahrádzala bradu, ďalšia strnisko a tvár bez fúzov. Potom vzorky položili na materiál zastupujúci kosť a nechali na ne spúšťať tupé závažie. A meranie preukázalo, že fúzy muži nemajú iba na parádu.

Vzorky, ktoré predstavovali fúzy, totiž absorbovali o 30 percent viac energie než tie, ktoré zodpovedali oholenej alebo ľahko zarastenej tvári. Pod nastavením sily, ktoré zničilo úplne všetky vzorky s vyšklbanou srsťou, ktoré predstavovali hladko oholenú tvár, a 95 percent ostrihaných vzoriek, ktoré zastupovali strnisko, skončilo popraskaním alebo rozbitím len 45 percent vzoriek zodpovedajúcich brade. A posledná kategória navyše odolávala dlhšie, zabralo viac času, než materiál spodobňuji kosť, ktorý chránil, došiel k bodu, keď sa začal lámať.

Fúzy ako evolučná výhoda
„Výsledky našej štúdie naznačujú, že ochlpenie je skutočne schopné významne znížiť dopad tupého úderu a absorbovať energiu, to znamená zredukovať výskyt poškodenia,“ sumarizujú vedci. Ak to isté platí pre ľudské fúzy, dokáže brada chrániť zraniteľné oblasti tvárovej kostry, ako je čeľusť. Brada pravdepodobne znižuje tiež výskyt zranenia, rozodratie a pomliaždenie kože alebo svalu na tvári. A mechanizmus, ktorý sa za ochranou brady skrýva? Jednotlivé vlákna fúzov najskôr absorbujú energiu z úderu a distribuujú ju na väčšiu plochu.

Muži s bradou preto počas ľudského vývoja mali výhodu pri súbojoch a bitkách. A ochlpenie tváre sa stalo v evolučnom zmysle oceňovaným faktorom, píše server Newsweek. A to môže vysvetľovať aj to, prečo sú fúzy spájané s vysokou maskulinitou, spoločenskou dominanciou a behaviorálnou agresivitou. „Môžu totiž fungovať ako skutočný indikátor úrovne zraniteľnosti, náchylnosti k poraneniam tváre,“ cituje server autorov.

Veľký záujem o násilie

Nebol to pritom prvý výskum utažských vedcov na danú tému. O vzťah človeka, evolúcie a násilia majú hlboký a dlhoročný záujem. Jeden z autorov aktuálnej štúdie David Carrier sa tak už pred siedmimi rokmi podieľal na štúdii, ktorá poskytla experimentálny dôkaz pre hypotézu, že sa ľudská päsť prinajmenšom sčasti vyvinula tak, aby sa dala efektívnejšie používať ako útočná zbraň. A v roku 2014 vo svojej práci tvrdili, že evolúcia formovala ľudskú tvár tak, aby dokázala ustáť úder, ako pripomína server Science Alert.

A utažskí vedci hlásia, že posledným výskumom ich záujem neustáva. Je podľa nich potrebné presnejšie pochopiť ochranný mechanizmus, zamerať sa aj na to, či fúzy dokážu ochrániť svojho nositeľa pred devastujúcim zranením mozgu, presnejšie pochopiť ochranný mechanizmus. A nakoniec tiež vziať do úvahy, že fúzy sa veľmi líšia, pokiaľ ide o drsnosť, hustotu, silu, a na tom všetkom ich ochranná úloha závisí.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-03-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Pánom vstup (konečne) povolený: Muži, ktorí sa prebili do ženského sveta 03 - Modified: 2024-03-01 12:05:39 - Feat.: - Title: Čoraz viac mužov dostáva od žien zásnubné prstene. Trendu podľahli aj celebrity, klenotníctva zažívajú nový boom 04 - Modified: 2024-02-24 10:34:51 - Feat.: - Title: Ženy musia pracovať o dva mesiace dlhšie, aby dosiahli plat ako muži 05 - Modified: 2024-02-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Vedci odhalili tajomstvo erekcie, pomôcť k nej môže aj najjedovatejší pavúk sveta
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 11:44