Pravidelným cvičením a zdvíhaním závažia posilníte a zväčšíte svaly. Podobný účinok má konverzácia na mozog. Rozprávanie sa s ostatnými ľuďmi patrí medzi základné spôsoby precvičovania mozgu, usporiadate si pri tom svoje myšlienky a pocity, ktoré pretvoríte do slov, a zároveň dávate zmysel myšlienkam, ktoré pochádzajú od ľudí, s ktorými komunikujete. "Každý človek sa stáva priemerom 5 najbližších osôb, ktorými sa najviac obklopuje, z tohto dôvodu je veľmi dôležité, s akými ľuďmi sa stretávame. Mozog sa totiž učí sám, veľmi sa prispôsobuje. Od ľudí, s ktorými sme v interakcii, mozog preberá myšlienky, prístupy a postoje. Mozog pre spokojný život ľudí potrebuje, najlepšie tých, čo ho budú zdravo vyživovať. Negatívni ľudia vás oddeľujú od šťastia, úspechu a príležitostí, pozitívni ľudia sú zdrojom inšpirácie, nadhľadu, pohody a kreativity. Byť sám so sebou je dôležité, ale rovnako tak dôležitá je interakcia s ľuďmi. Len pozor na to, kým sa obklopujete. Váš mozog môže jasať alebo umierať, "vyjadrila sa k téme terapeutka a trénerka Lucia Mucalová.Pixabay
StoryEditor

Osamelosť ako epidémia. Prečo nás oberá o zdravie a ako vyťažiť zo samoty?

17.10.2021, 00:00
Samota nie je osamelosť. kým jedna nám prospieva, druhá nám môže, naopak, škodiť. Ako teda vedieť čerpať zo samoty a zvládať osamelosť?

O tom, že človeku nie je dobre samému, hovorí už biblický príbeh o stvorení Adama a Evy. Zároveň je v ňom obsiahnuté poznanie, že samota je údelom človeka.

A rovnaký názor zdieľajú nielen existenciálni filozofi, ale aj súčasní psychológovia. Samota však nie je osamelosť. kým jedna nám prospieva, druhá nám môže, naopak, škodiť. ako teda vedieť čerpať zo samoty a zvládať osamelosť?

Zúfalstvo, depresia, netrpezlivá nuda a sebaľútosť. Toto sú podľa psychológov Carin Rubenstein a Phillipa Shavera základné kategórie, ktoré ľudia vymenúvajú pri opise prežívania osamelosti. Nič, po čom by ktokoľvek túžil.

Ešte horšou správou je, že osamelosť sa podpisuje nielen na duši, ale aj na tele. Kým sa vydáme mapovať jej zákutia, príčiny vzniku či možné perspektívy na jej zmiernenie, nalaďme sa na ňu prostredníctvom básne Drobnosť Miroslava Válka. Jedného z tých, pre ktorých bola osamelosť celoživotnou témou.

„A je tak mŕtvo v tomto meste/ do škáry múru vbehla tôňa dáka/ maličká biela myš čo žerie z päste / a čaká // Vo vrecku nesiem kúsok intimity pre to zviera/len jeden orech/a čaro Vianoc zabalené do papiera // V snehu sa malá biela stopa topí topí/ hovorím vetru o nej básne/a on ma možno vôbec nepochopí // A je tak mŕtvo cez polnočnú v meste/do škáry múru vietor chladno ženie // Maličká biela myš čo žerieš z päste/na mňa si asi nikto nespomenie.“

Ako pätnásť cigariet

V roku 2018 zriadila Veľká Británia pri ministerstve športu a sociálnych vecí oddelenie stratégie osamelosti. Dokonca vymenovala aj osobitnú ministerku osamelosti. Vo februári pribudol rovnaký minister aj v Japonsku. Niet sa čo diviť.

Prevenciou či riešením osamelosti štát nielenže zvyšuje kvalitu života svojich obyvateľov, ale – akokoľvek cynicky to znie – aj šetrí peniaze. A to tým, že chráni ich zdravie.

Podľa rozsiahlej analýzy Americkej psychologickej asociácie, ktorú citovali Lidové noviny, je osamelosť pre zdravie rovnako nebezpečná ako fajčenie pätnástich cigariet denne a vedie k predčasnej smrti častejšie ako obezita.

Človek je evolučne spoločenský tvor, k svojmu životu bezprostredne potrebuje prítomnosť a interakcie s ďalšími ľuďmi.

„Ľudia a rôzne sociálne situácie nás učia novým zručnostiam, utvárajú našu osobnosť, ale recipročne aj my pôsobíme na sociálne skupiny, ktorých sme členmi, a podieľame sa na ich formovaní,“ sumarizuje v práci Osamelosť a samota ako psychologické fenomény Beáta Žitniaková Gurgová z Pedagogickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

„Už novorodenec si vyžaduje prítomnosť a láskyplnú pozornosť rodičov, a to nielen kvôli zabezpečeniu fyziologických potrieb. Rodičia mu poskytujú svojou angažovanou prítomnosťou, a najmä láskou, pocity bezpečia, emocionálnu oporu. Je dokázané, že dieťa môže dobre prospievať iba v rodine, kde mu členovia rodiny venujú dostatok pozornosti a lásky.

Odopretie ľudskej spoločnosti sa už v dávnej minulosti využívalo ako spoľahlivý trest pre nekonformných ľudí, ktorí porušovali spoločenské normy svojej sk...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-01 10:30:00 - Feat.: - Title: Vyšiel nový krátky film o Spider-Manovi. Miles Morales v ňom tentokrát bojuje s vlastnou úzkosťou 02 - Modified: 2024-03-24 11:00:00 - Feat.: - Title: Toxická pozitivita nemá s optimizmom nič spoločné. Čo robí s naším duševným zdravím a ako si s ňou zdravo poradiť? 03 - Modified: 2024-03-22 12:06:58 - Feat.: - Title: Na Slovensko prichádza Samota: Podmanivá snímka medzigeneračného priateľstva so slovenskou stopou 04 - Modified: 2024-03-24 09:00:00 - Feat.: - Title: Keď si voči strachu celkom bezmocný: Panický atak ťa môže paralyzovať. Čo robiť, keď príde záchvat 05 - Modified: 2024-03-08 11:00:00 - Feat.: - Title: Niekedy už jednoducho nevládzeme. Cítiš, že máš low social battery? Tieto tipy ti pomôžu dobiť energiu
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
15. apríl 2024 20:15