StoryEditor

Virológ Boris Klempa o pandémii: Občas ma prepadnú pocity márnosti

Za výskum nových metód diagnostiky SARS-COV-2 pre testovanie detí v školách a podiel na vývoji slovenských PCR testov získal cenu Inovátor roka. Boris Klempa Z Biomedicínskeho centra SAV.

Boris Klempa je jedným z vedcov, ktorých mená pred dvoma rokmi poznala skôr odborná komunita, kolegovia výskumníci či študenti. Dnes sa nám pravidelne prihovára z televíznych obrazoviek či displejov mobilov. Pandémia ho vytrhla z komfortnej zóny. Ako ovplyvnila jeho prácu aj osobný život?

Spoznávajú vás ľudia na ulici?

Áno. Deje sa to našťastie nie príliš často. A našťastie som mal zatiaľ prevažne pozitívne skúsenosti.

Čo vám majú potrebu povedať?

Najskôr sa uistia, či som ten Klempa, a potom zvyčajne dodajú, že sledujú moje výstupy a držia mi palce, alebo niečo v podobnom duchu.

Takéto stretnutia musia zrejme nabíjať energiou.

Určite je to príjemné. Akurát mám niekedy už vopred obavy, čo z toho vyjde, takže som strnulý a potom si vravím, že mohol pôsobiť aj trochu uvoľnenejšie alebo priateľskejšie. No dnes, keď človek vidí všetky tie protesty, tú agresivitu, má obavy z negatívnych reakcií.

Aj vám ľudia píšu maily?

Áno a veľmi dobre sa dá rozlíšiť, kto z odosielateľov má úprimný záujem sa niečo dozvedieť, alebo je dokonca istým spôsobom zúfalý, lebo sa nevie dopátrať k odpovediam na svoje otázky. Aj keď to zaberá veľa času, snažím sa im odpovedať.

A, samozrejme, dostávam aj maily, pri ktorých je očividné, že daná osoba nemá žiadny záujem sa niečo dozvedieť, akurát mi chce oznámiť, ako to vidí ona. Týchto odosielateľov rutinne ignorujem a blokujem.

Chodievajú vám aj vysl...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 16:43