StoryEditor

Strašidelný príbeh sovietskej družice. Jadrový náklad, ktorý spadol na Zem

24.01.2018, 11:10
Autor:
sansan
Pred 40 rokmi sovietský satelit čiastočne zhorel na obežnej dráhe Zeme a niekoľko jeho častí dopadlo na zem v Kanade.

Hoci v Kanade išlo o veľkú udalosť, veľa ľudí si nepamätá na incident Kosmosu 954, ako ho nazvali Rusi, ale len kúsok chýbal k tomu, aby sa z neho stala jedna z najhorších katastrof v nedávnej histórií. Družica bola totiž rádioaktívna. Incidenty ako Kosmos 954 dokazujú toxické dedičstvo studenej vojny a aký nebezpečný, nielen politický, ale aj environmentálny, bol dlhý americko-sovietský boj o svetový vplyv, píše na stránke seanmunger.com.

Príbeh Kosmosu 954 začína studenou vojnou. Počas šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov ZSSR začal zvyšovať svoje výdavky na vojenské prostriedky, a to nielen jadrové zbrane, ale aj tradičné, najmä námorné plavidlá. Spojené štáty a jeho spojenci NATO reagovali v naturáliách. S cieľom sledovať navzájom svoje lode, vojenské i civilné, USA a ZSSR začali posielať dp vesmíru množstvo satelitov na sledovanie vybavených veľkými radarovými systémami.

Nebezpečný program

Sovietský program bol na západe známy ako RORSAT. Ide o to, že radarové operácie vo vesmíre sú pomerne náročné na energiu a niekto teda prišiel s myšlienkou napájania týchto satelitov s jadrovými reaktormi. Ďalším nebezpečenstvom bolo, že na to, aby tieto satelity fungovali efektívne, museli byť umiestnené presne na správnej obežnej dráhe.

Prvý RORSAT bol uvedený do prevádzky v roku 1967. Program mal niekoľko chýb, napríklad zlyhanie pri štarte a orbite v rokoch 1970 a 1973, ale Sovieti s ním pokračovali. Kosmos 954 bol vypustený 18. septembra 1977. Niečo sa pokazilo, do decembra kontrolóri vedeli, že jeho orbita bola nestabilná. Sovieti neochotne varovali americkú armádu, že stratili kontrolu nad loďou. 

Rusi ostatných uisťovali, že Kosmos 954 buď zhorel pri opätovnom vstupe do atmosféry Zeme, a ak ňou nejaké kusy aj prešli, skončili niekde v oceáne. Americkí vedci a vojenskí plánovači si tým takí istí neboli. Rôzne agentúry v januári 1978 sledovali orbitu satelitu a začali sa pripravovať na jej pád na obývanej oblasti. Problémom bol náklad Kosmosu z uránových diskov, ktoré boli zabalené do valca lode ako hokejové puky. Tieto "puky" boli také rádioaktívne, že by mohli zabiť každého, kto by sa k ním priblížil.

Dňa 24. januára 1978 sa Kosmos 954 znovu dostal do atmosféry Zeme a stal sa potenciálne smrteľnou padajúcou hviezdou. Ako sa americkí odborníci obávali, rôzne kúsky prežili opätovný vstup a boli rozptýlené po 24 140 kilometroch cez severnú Kanadu, čo bolo veľké štastie. Šťastím bola aj skutočnosť, že žiaden z "pukov" neprešiel atmosférou úplne neporušený.

Americké a kanadské tímy v operácii s názvom Operation Morning Light prehľadávali postihnuté územie a pátrali po kusoch smrtiaceho vesmírneho odpadu. Najnebezpečnejšie časti satelitu padli na zmrznutý povrch jazera Great Slave. Keď sa ľad na jar roztopil, kusy sa spustili do jazera, takže bolo nepravdepodobné, že by s nimi niekto prišiel do kontaktu. 

Sovieti nechceli zaplatiť

Nakoniec bolo územie vyčistené a nikto nebol vážne zranený troskami z Kosmosu 954, ale niekto to musel zaplatiť. Kanadská vláda poslala ZSSR účet za vyše 6 miliónov dolárov. Po tom, ako to komunisti odmietli, začal sa medzinárodný súdny spor, ktorého výsledkom bolo, že Sovieti zaplatili asi polovicu účtu.

A čo je ešte dôležitejšie, vznikol právny precedens o tom, že krajiny, ktoré vypustia do vesmíru telesá, sú právne zodpovedné za škody, ktoré by mohli spôsobiť. Sovieti však pokračovali s nebezpečným programom RORSAT a naďalej mali problémy. Ďalší podobný satelit Kosmos 1402 vypustili v rokoch 1983, ale jeho trosky pristáli v oceáne. 

Incident Kosmosu 954 nám ukazuje ďalšiu stránku nebezpečenstva studenej vojny: hrozbu pre životné prostredie. Ideologický konflikt medzi kapitalistickou demokraciou a komunizmom v konečnom dôsledku viedol k tomu, že nukleárny odpad padal z neba nad Kanadou.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Uvidíme na oblohe druhý Mesiac? Príčinou môže byť neobvyklá hviezda 02 - Modified: 2024-04-18 10:11:08 - Feat.: - Title: Na dom mu spadol odpad z vesmíru. Teraz NASA potvrdila, že je to kus z batérie 03 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 04 - Modified: 2024-04-16 18:03:17 - Feat.: - Title: Astronómovia objavili najväčšiu čiernu dieru v Mliečnej ceste. Je 33-krát väčšia než Slnko 05 - Modified: 2024-04-08 09:37:23 - Feat.: - Title: Na severoamerickom kontinente bude o pár hodín možné sledovať úplné zatmenie Slnka
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 12:36