StoryEditor

Šesť variant polhodinových bežeckých tréningov, ktoré urýchlia váš bežecký progres o rok

18.07.2021, 20:04
Keď hovorím so začínajúcimi bežcami a bežkyňami, tak najväčší problém majú s klasickými typmi intervalových tréningov- proste im nejdú. Navyše, keď sa človek dusí už pri normálnom „pomalom“ behu, tak pri intenzívnom je hotový. Proste to chce niečo, čo nám síce príde ťažké, ale zároveň to berieme ako výzvu. V tomto článku nájdete šesť typov bežeckých tréningov, ktoré môžu byť pre vás takými výzvami. Navyše, keď ich zaradíte do svojho tréningu, tak vám garantujem, že : keď vás nezabijú, tak vás stopercentne zrýchlia a posilnia vaše bežecké sebavedomie!
  1. Výbehy po schodoch

Vynikajúci, ale málo používaný tréningový prostriedok. Pri vybiehaní schodov stúpa nielen cesta po ktorej bežíte, ale aj krivka vašej výkonnosti. Pred behom po schodoch ale dajte pozor na kvalitné zahratie a rozcvičku.

 Alternatívy k výbehom schodov sú:

  1. Výbehy kopcov

Kto nemá možnosť behať po schodoch (dlhé schody), nájde určite nejaký vhodný kopec. Vybehnite ho hore a zbehnite potom pomaly naspäť. Podľa dĺžky a strmosti kopca je optimálnych 10-15 opakovaní. 

  1. Zbehy z kopca

Ešte lepšie ako výbehy do kopca sú zbehy z neho. Pre toho kto nemá problémy s kolenami a všeobecne s kĺbmi, sú behy z kopca naozajstným tréningovým turbom. Sú menej namáhavé, ale postarajú sa o veľmi dobré zaťaženie svalov. Po prvom tréningu sa nezľaknite, keď vás postihne svalová horúčka

 Opatrenia na rýchle odstránenie svalovej horúčky:

Zabaľte si na 10-15 minút namočené nohy

  1. Odrazový beh

Veľmi dobrým silovo-vytrvalostným tréningom je tiež odrazový beh. Odrazom je myslené vlastne skákanie, samozrejme na určitú vzdialenosť. Táto vzdialenosť by mala byť cca 100m. Pri tomto tréningu si zlepšíte váš odraz a posilníte stehenné svaly. Mne sa to osvedčilo v dobe, keď som mal osemnásť rokov a v zime som trénoval v telocvični. Ako odrazové body mi slúžili spartakiádne značky. Ďalší rok som behal ako vietor.

  1. Výskoky na bedňu

Trošku šetrnejší, ale taktiež efektívne sú výskoky na bedňu. Vyskakujte striedavo ľavou a pravou nohou na kraj švédskej bedne (alebo niečoho podobného), s aktívnym výšvihom (postavením). Aj u tohoto cvičenia je dôležité sa predom kvalitne rozohriať. Skáčte 1 minútu a opakujte, podľa vašej kondície, 3-5x. 

  1. Skákanie cez švihadlo

Pamätáte si ešte, keď ste boli deti a skákali ste cez švihadlo? Skákanie cez švihadlo je veľmi efektívna forma, ktorá je oceňovaná hlavne boxermi. Aj pre bežca je to veľmi vhodný intenzívny tréning. Ale čo ste ako dieťa skoro necítili, je to, že skákanie cez švihadlo je naozaj namáhavé!  A môže bolieť J.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 10:37