StoryEditor

Čína najväčším spotrebiteľom hliníka

26.06.2003, 00:00

Rapídny rast priemyselnej aktivity a budovanie infraštruktúry v Číne v najbližšom období dostane túto krajinu na prvú priečku v spotrebe hliníka. Už v roku 2007 by z nej mala zosadiť Spojené štáty. Vyplýva to z najnovšej štúdie Austrálskeho úradu poľnohospodárskej a surovinovej ekonomiky, známeho skôr pod skratkou ABARE.
Agentúra predpokladá, že Čína v strednodobom horizonte výrazne prispeje k celosvetovému nárastu spotreby hliníka. V najľudnatejšej krajine sveta dopyt porastie tempom 7 percent na výsledných 6,6 milióna metrických ton v roku 2008. Na porovnanie, podľa odhadov ABARE v USA by sa mal dopyt po hliníku každý rok zvyšovať približne len o 2 % a v roku 2008 dosiahnuť 6 mil. metrických ton. Poháňať ho budú najmä rastúci automobilový priemysel, stavebníctvo a vyššia spotreba hliníka pri obalových materiáloch. Celosvetovo dopyt po hliníku podľa ABARE tento rok narastie o 5 % na 25,9 mil. ton a na budúci rok o ďalších 5 % na 27,2 mil. ton. Po roku 2004 sa rast spotreby hliníka spomalí na úroveň 3 %, celková spotreba v roku 2008 dosiahne objem asi 31 mil. ton, uvádza sa v správe.
Pokiaľ ide o produkciu hliníka, ABARE v tomto roku predpokladá jej rast len o 3 % na úroveň 26,5 mil. ton, takže oproti minulému roku sa rast spomalí o 2 %. Spomalenie celkovej produkcie hliníka odráža očakávaný vývoj priemyselnej produkcie v USA ako reakciu na vysoké prevádzkové náklady v prostredí oslabeného celosvetového dopytu. Veľké podnikové konglomeráty obmedzujú svoju produkciu, a tak dočerpávajú prebytky z minulého roka, uvádza ABARE. Aj napriek tomu by mala produkcia postupne akcelerovať, keďže do prevádzky vstúpia nové výrobné kapacity v Číne, Afrike a na Blízkom východe.
Tak v oblasti spotreby, ako aj produkcie, dosiahne najrýchlejší rast Čína. ABARE krajine predpovedá rast produkcie v priemere o 5,4 % ročne na cieľových 6,3 mil. ton v roku 2008, pričom celosvetová produkcia bude rásť len 3-percentným tempom na 31 mil. ton. Na londýnskej LME, kde sa obchoduje s kovmi, prognóza počíta s relatívne stabilnou spotovou cenou hliníka počas celého roka. Priemerná cena by podľa ABARE mala dosiahnuť 1 386 USD za tonu, čo oproti vlaňajšku predstavuje nárast o 2,5 %. Na budúci rok agentúra predpokladá ďalší nárast zásob hliníka na skladoch, čo vyústi do presýtenia trhu a poklesu priemernej ročnej ceny alumínia na 1 340 USD za tonu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 05:21