StoryEditor

Domáce lieky na depresiu: Nezvyčajné, čo všetko vás dokáže upokojiť?

10.05.2022, 00:00

Napriek tomu, že si to moc nevšímame a tento nepríjemný fakt reálne nevnímame, pretože sa nás osobne netýka, stále viac mladých ľudí trpí rôznymi psychickými problémami, depresiami, úzkostnými či obsedantno-kompulzívnymi poruchami. A dôvodov, prečo sa to na vašej ceste k úspešnej budúcnosti deje, je hneď niekoľko.

Vysťahovanie sa z rodičovského domu, nástup na univerzitu alebo do práce, nedostatok spánku a neobmedzený prístup k alkoholu či drogám – v takomto prostredí, okolí a podmienkach je fungovať naozaj ťažké. Mnoho mladých ľudí to nezvláda, pretože im navyše do toho všetkého chýba pevná denná štruktúra, pravidelný režim a určitá miera zodpovednosti.

Nielen štatistiky potom potvrdzujú, že depresia u mladých ľudí nie je nič výnimočné. Ukázalo sa však, že existujú niektoré zaujímavé, zábavné a originálne spôsoby, ako sa tohto psychického stavu a problému zbaviť.

Zabudnite na stres a depresie vďaka pohybu

Pohyb je dobrý pre telo, myseľ a dušu – a uvoľňuje napätie. Nezáleží na tom, aký typ cvičenia si vyberiete: veľké upratovanie alebo rozsiahle čistenie v kúpeľni pomáha rovnako ako behanie alebo bicyklovanie. Oblečte si pohodlné tričko s vlastnou potlačou aby ste aj dobre vyzerali a vyberte si fyzickú aktivitu, ktorá vám najviac vyhovuje.

Skúste si zabehať alebo sadnúť na bicykel. Akákoľvek fyzická aktivita a šport podporuje tvorbu nových nervových buniek, ktoré sa podpíšu na vašom lepšom psychickom i fyzickom stave!

Doprajte si zdravý a kvalitný odpočinok

Tak ako vďaka kvalitnej hydroizolácii získa váš dom pevný štít, na posilnenie a odolnosť psychiky proti negatívnym vplyvom okolia sa používa meditácia. Meditácia má za následok nielen upokojenie mysle, ale aj odumieranie menšieho počtu mozgových buniek. Z dlhodobého hľadiska vám preto viaceré relaxačné cvičenia ako autogénny tréning alebo meditácia určite prospejú.

Cielené dychové cvičenia uvoľňujú a znižujú nepokoj. Nie nadarmo ľudová reč odporúča najprv sa zhlboka nadýchnuť a potom konať.

image
Shutterstock

Spojte sa s prírodou

Aj spojenie s prírodou môže byť dobrým a široko dostupným prostriedkom na upokojenie mysle. Príroda poskytuje množstvo pomoci v podobe bylín. Upokojujúco pôsobí napríklad levanduľa, a to ako prísada do kúpeľa aj ako olej aplikovaný na spánky alebo ako vonný olej do miestnosti. Do prírodnej lekárne proti nepokoju patrí aj harmanček, valeriána, chmeľ, medovka a verbena.

Aj pobyt v prírode lieči, preto si ho pre všetky prípady a na celý rok poistite výberom modernej bioklimatickej pergoly na vlastnej záhrade alebo terase. S ňou a jej prístreším a príjemným tieňom si užijete prírodu a jej pokoj kedykoľvek počas roka.

Známym domácim liekom je tiež pohár teplého mlieka. Mimochodom, možno ste nevedeli, že cmar je menej známy, no v tomto smere rovnako nápomocný.

Dobre sa vyspite

Nielen elixír v podobe teplého mlieka s medom vám pomôže lepšie zaspať. Opora tela počas spánku je dôležitá tiež. A všetci veľmi dobre vieme, že sa o ňu najlepšie postarajú kvalitné matrace.

Pre čo najvyšší komfort vám odporúčame univerzálne pružinové matrace, v ktorých je ukrytá tá najvyššia sila a opora tela s jeho špecifickou hmotnosťou a veľkosťou. Sú stabilné a odolné, s výbornou oporou tela a priedušnosťou dutín. Pružinové jadro zabezpečuje dobrú ventiláciu, takže tvorba plesní je takmer nemožná. Vďaka dobrej ventilácii je tento model vhodný najmä pre osoby, ktoré sa silne potia. No a najdôležitejšia je samozrejme primeraná cena pri vysokej kvalite.

Skúste odbúrať depresiu a stres zábavnou formou

Možno neviete, že k vašej psychickej i fyzickej pohode prispieva aj uprataný a útulný byt. Ak sa vám preto v ňom časom nahromadilo niečo, čo vlastne nepotrebujete, upracte to. Potom sa môžete zahrať originálnu spoločenskú hru.

Zábavné hry tu nie sú len pre deti, ale aj dospelých. Je to veľmi originálny spôsob, ako zabudnúť na všetky negatívne myšlienky a pritom sa zabaviť.

Vyskúšajte niektoré z našich jednoduchých odporúčaní a určite na nepríjemné veci vo svojom živote zabudnete.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 22:27