StoryEditor

CO2 nie je jediný zabijak klímy. Podarí sa ukončiť kariéru jeho silnejšiemu kumpánovi?

16.02.2021, 23:00
Tento týždeň (16.2.) si pripomíname 26 rokov od dátumu, kedy nadobudol platnosť Kjótsky protokol, v ktorom sa štáty (aj Slovensko) zaviazali znížiť emisie plynov ohrozujúcich klímu. Rokovania, ktoré krajiny pod hlavičkou OSN viedli takmer dekádu prispeli predovšetkým k tomu, že svetoví lídri začali akceptovať vedecké poznatky o zmene klímy.

Kritici budú namietať, že prijaté záväzky sa stali predovšetkým palivom politických bojov, vzniku hnutia popieračov vplyvu zmien klímy a planéte priniesli menej ako mohli. Určite sa dá s mnohým súhlasiť. Dôležitým vyvrcholením diskusie, ktorú od roku 1988 viedol Medzivládny panel o zmene klímy, bolo to, že si mnohí začali uvedomovať spoločné záväzky. Nie len politici, ale aj technológovia. Toto vedomie sa začalo premietať do praxe v mnohých odboroch.

Bežnou praxou od polovice 90. rokov v oblasti distribúcie elektrickej energie boli rozvádzače, ktoré ako izolant využívali hexafluorid síry (SF6). SF6 sa práve v Kjótskom protokole zaradil medzi šesticu plynov vážne poškodzujúci klímu. Nejde pritom o banálnu vec. SF6 je mnohonásobne agresívnejší než CO2. Merania ukazujú, že počas životnosti rozvádzačov unikne 7 až 10 % média do atmosféry. Dôležitým aspektom je aj samotná výroba SF6, pri ktorej sa do atmosféry uvoľní do atmosféry tiež 7 až 9 % tohto plynu. Treba zdôrazniť, že 1 kg plynu SF6 je ekvivalentom 23 500 kg CO2.

CO2 nie je jediný zabijak klímy. Podarí sa ukončiť kariéru jeho silnejšiemu kumpánovi? CO2 nie je jediný zabijak klímy. Podarí sa ukončiť kariéru jeho silnejšiemu kumpánovi? Schneider Electric Prečo je to dôležité pre Slovensko?

V najbližších rokoch končí životnosť desaťtisícov rozvádzačov, ktoré vyžívajú SF6. Po celom Slovensku zabezpečujú pripojenie menších podnikov, nákupných centier alebo rezidenčných štvrtí. Dobrou správou je, že rezort životného prostredia si prítomnosť tejto záťaže uvedomuje a definuje ju v koncepcii Zeleného Slovenska.

Všetci aktéri, ktorí sú zapojení do energetickej koncepcie Slovenska však rovnako dúfajú, že v dohľadnej dobe začne systematická diskusia o postupnom obmedzovaní zariadení s SF6. Zelené alternatívy sú už tu a výrobcovia ponúkajú rozvádzače, ktoré SF6 neobsahujú. Príkladom je náš nový rozvádzač vysokého napätia SM AirSeT využívajúci čistý vzduch. Vývoj a inštalácia takýchto zariadení je praktickou ukážkou, toho ako sa priemysel hlási k záväzkom z Kjóta.

Jaroslav Uhlík
Generálny riaditeľ Schneider Electric Slovensko

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 23:45