Udržateľnosť nie je luxus. IKEA vie, ako na toIKEA
StoryEditor

Udržateľnosť nie je luxus. IKEA vie, ako na to

05.11.2020, 23:00
Mnohí z nás by chceli žiť v súlade s prírodou. Dôkazom je aj najnovší prieskum IKEA, ktorý zistil, že až 96 percent Slovákov sa zaoberá šetrením v domácnosti.

V niektorých ohľadoch nám to ide naozaj skvelo. Z prieskumu napríklad vyplýva, že až v 86 percentách slovenských domácností nájdeme len úsporné LED žiarovky, ktoré šetria tak naše peňaženky, ako aj prírodné zdroje. Napriek tomu si stále tretina z nás myslí, že výrobky šetriace energiu, vodu a minimalizujúce odpad sú drahšie ako klasické. Nazreli sme do zákulisia slovenskej IKEA, ktorá nás presvedčila o opaku.

Sme v tom spoločne

Kvalitný nábytok a doplnky nemusia byť nákladné a zároveň vás pri ich kúpe nemusí ťažiť svedomie. IKEA do ceny udržateľnejších výrobkov totiž nepremieta extra náklady, ktoré jej vznikajú pri výrobe, a pracuje s obnoviteľnými a udržateľnými materiálmi. Vedeli ste, že IKEA už pred niekoľkými rokmi založila na Záhorí topoľové plantáže? Topole po piatich rokoch vyrastú do požadovanej výšky, zozbierajú ich a vyrába sa z nich doska, ktorá je použitá v inovatívnych výrobkoch. IKEA tak obmedzuje výrub stromov v prirodzených lesoch, pričom využíva zväčša menej úrodnú pôdu. Ak sa sami seba pýtate, čo môžete spraviť pre to, aby ste znížili dosah na životné prostredie, vedzte, že aj ten najmenší skutok sa počíta.

Napríklad ak by všetci zákazníci IKEA prešli z jednorazových alkalických batérií na nabíjateľné a dobili by ich aspoň 50-krát, celosvetové množstvo vzniknutého odpadu by sa každoročne znížilo až o 5 000 ton. Mimochodom, nabíjateľné batérie LADDA je možné nabiť až päťstokrát. Tie klasické jednorazové budú do októbra 2021 vyradené zo sortimentu.

Spoločnosť IKEA ponúka riešenia, vďaka ktorým je trvalo udržateľný život jednoduchší, prístupnejší a dostupnejší pre všetkých. V rámci svojej udržateľnej stratégie už v minulosti spustila aj rôzne služby. Ak sa napríklad chystáte vyhodiť starý nábytok z IKEA, teraz už nemusíte. IKEA ho odkúpi a predá ho ďalšiemu majiteľovi v rámci projektu Druhý život nábytku.

Zákazníci si v predajni môžu kúpiť aj upcyklované textilné výrobky z nevyužitých látok IKEA, ktoré sa do sortimentu dostali vďaka projektu Druhý život látkam a spolupráci s chránenou dielňou Dom Svitania. Hlavným cieľom oboch projektov je minimalizovať odpad v čo najvyššej možnej miere.

IKEA chce do roku 2030 umožniť viac ako 1 miliarde ľudí žiť lepší život v medziach našej planéty. Zameriava sa nielen na výrobu udržateľných výrobkov, ale aj na udržateľnejšie varianty stravovania a pomoc komunitám. „Uvedomujeme si, že máme pred sebou veľkú výzvu. Zostáva nám desaťročie na ochranu nášho spoločného domova pred najhoršími dosahmi klimatickej zmeny. Preto sa spolu
s finančným rokom začal pre IKEA aj tzv. priestupný rok udržateľnosti, v rámci ktorého budeme vzdelávať zákazníkov aj zamestnancov v tejto oblasti a ponúkať rôzne inovatívne riešenia,“ dodáva Anna Šimončičová, líderka udržateľnosti IKEA Bratislava.

Udržateľnosť nie je luxus. IKEA vie, ako na to Udržateľnosť nie je luxus. IKEA vie, ako na to IKEA

Zaujíma vás téma udržateľnosti?

Stiahnite si aplikáciu IKEA Better living. Nájdete v nej tipy na dosiahnutie udržateľnejšej domácnosti a zistíte, aké majú vaše každodenné rozhodnutia vplyv na životné prostredie.

Udržateľnosť je aj o podpore komunít 

Udržateľnosť nie je luxus. IKEA vie, ako na to Udržateľnosť nie je luxus. IKEA vie, ako na to IKEA

Pri slove udržateľnosť si mnohí z nás predstavia udržateľné materiály alebo bezmäsité jedlo. V rámci udržateľnej stratégie sa však IKEA zameriava aj na pomoc komunitám. Vyspovedali sme Annu Šimončičovú, líderku udržateľnosti IKEA Bratislava, ktorá nám porozprávala o tom, čo má na svojej práci najradšej.

Ako dlho pracujete v IKEA?

V IKEA pracujem už takmer rok, ale musím povedať, že mám pocit, ako keby som tu bola už minimálne tri. (smiech) Udržateľnosť je základným pilierom stratégie Dobré pre ľudí a planétu, preto som hlavným partnerom pre všetky oddelenia. Práce je veľa, ale robím ju s radosťou.

Čo najvýraznejšie sa počas vášho pôsobenia v IKEA Bratislava udialo?

Počas môjho pôsobenia sa nám v rámci obchodného domu IKEA Bratislava, ale aj globálne, podarili naozaj výborné veci. Vyradili sme všetky jednorazové plasty, vrátane fliaš na vodu, uviedli bezmäsité guľôčky či oznámili postupné vyraďovanie jednorazových batérií. Ale najviac som hrdá na to, ako dokážeme pomáhať komunitám.

Aké komunity myslíte a ako im pomáhate?

IKEA už dlhodobo pomáha rôznym komunitám po celom svete. Našli sme spôsob, ako sa dá spolupracovať napríklad s farmármi a rôznymi remeselníkmi.

Zlepšenie pracovných podmienok prináša pozitívnu spoločenskú zmenu a finančnú stabilitu. Na Slovensku pomáhame iným spôsobom. Vždy sa snažíme zamerať na najrizikovejšie skupiny ľudí.

Aké sú rizikové skupiny na Slovensku?  Ovplyvnila rozhodovanie aj pandémia COVID-19?

Súčasťou našej stratégie je okamžitá podpora komunít v miestach pôsobnosti. Preto sme na pandémiu COVID-19 reagovali ihneď. Počas prvej vlny pandémie sme na Slovensku za najrizikovejšie skupiny identifikovali dôchodcov, nemocničný personál a ľudí bez domova. Pomohli sme niektorým nemocniciam zariadiť oddychové miestnosti pre doktorov či domov seniorov v Pezinku, a taktiež sme pomohli organizovať dočasné karanténne miesta pre ľudí bez domova v Bratislave a Košiciach.

Iné rizikové skupiny tu nemáme?

Samozrejme, že áno. Nevieme však pomôcť všetkým naraz. Počas druhej fázy pomoci sme sa zamerali na rodičov samoživiteľov, ktorí sa taktiež ocitli v neľahkej situácií.  V spolupráci s magistrátom mesta Bratislava, mestom Košice a neziskovou organizáciou Jeden rodič sme pomohli 310 matkám a otcom so zariadením domácnosti. Na Slovensku sme na túto pomoc rodičom samoživiteľom vyčlenili 50 000 eur. Celkovo sme počas pandémie na pomoc komunitám ako aj na podporu zamestnancov IKEA zabezpečením stability príjmu vyčlenili 220 000 eur.

Kde ešte plánujete podať pomocnú ruku?
Tam, kde to je potrebné. Čoskoro sa zameriame na ďalšiu rizikovú skupinu ľudí, viac vám však zatiaľ prezradiť nemôžem. Pomoc komunitám je nielen základom udržateľného podnikania, ale aj mojim osobným záujmom. Nejedná sa o komunity ako také, ale aj o každého jedného z nás. My všetci sme súčasťou týchto komunít. Sú to rovnakí ľudia ako my, možno s ťažším osudom. A práve v tom je sila ľudstva, že si vieme podať pomocnú ruku.

(PR)

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
04. máj 2024 07:36