Sesternice kráľovnej Nerissa a Katherine boli vyhlásené za mŕtve pre ich duševné nedostatky.Collect/
StoryEditor

Zatvorili ich do azylu pre idiotov a doslova ich vymazali z histórie. Britská kráľovská rodina má aj kruté tajomstvá

Nikola Michalkova15.11.2023., 09:00h

Keď sa v televízii mihajú zábery kráľovnej, ktorá prichádza na Royal Variety Perfomance, dve sestry v azylovom dome s láskou hľadia na obrazovku a stoja za štátnou hymnou. Aj to priniesol seriál The Crown.

Lajkuj Brainee.sk na

Ženy vo veku 60 rokov kolíšu bábiku a hrdo salutujú, lámu sa, len aby si vzali tabletky, ktoré im podala zdravotná sestra. Súrodenci nie sú len fanúšikmi Jej Veličenstva, sú to aj jej sesternice, Nerissa a Katherine Bowes-Lyon. Scéna sa objavuje v novej sérii The Crown, keď sa vracia k príbehu ich tragických životov. 

Netflix odhalil tajomstvá dvoch sestier

Dráma na Netflixe sa v sérii zameriava na to, ako boli zaregistrovaní ako mŕtvi a ukrytí pred svetom v Royal Earlswood Institution for Mental Defectives, známy ako The National Asylum for Idiots v Redhill Surrey, keď sa narodili s vážnymi poruchami učenia. 

V azyle zostali väčšinu svojich životov. V prípade dvoch sestier to bolo až do smrti Nerissy vo veku 66 rokov v roku 1986 a Katherine vo veku 87 rokov pred ôsmimi rokmi. 

Pre duševné nedostatky ich poslali preč

Štvrtá séria seriálu The Crown sa odohráva v 80. rokoch a zameriava sa na princeznú Margaret, ktorú stvárnila herečka Helena Bonham Carter. Princezná sa rozzúrila po tom, ako sa dozvedela o trápení dvoch sestier. 

Po zistení scéna ukazuje, ako princezná kričí na matku a hovorí: „Zamknuté a zanedbané. Sú to vaše netere – dcéry vášho obľúbeného brata.“

„Je to zlé, chladné a kruté a úplne sa to zhoduje s bezohľadnosťou, ktorú som v tejto rodine zažil,“ uvádza sa na portáli The Sun. 

„Ak nie ste prvý v rade, ak ste individuálna postava s individuálnymi potrebami, alebo nedajbože, s nepravidelným temperamentom... potom vás vypľujú alebo skryjú, alebo ešte horšie: vyhlásia vás za mŕtvych,“ vysvetľuje sa. 

Obavy z duševných nedostatkov

Nerissa sa narodila v roku 1919 a mladšia sestra Katherine v roku 1926. Boli to dcéry neplnoletého aristokrata Johna Bowes-Lyona, brata Alžbety. V Royal Earlswood Institution žili v drsných podmienkach a mali málo vlastného oblečenia. Často sa museli o svoju spodnú bielizeň deliť spolu s ďalšími 230-timi obyvateľmi. 

Drastické opatrenia sa však považovali za nevyhnutné, pretože v roku 1923 sa ich teta Alžbeta vydala za budúceho kráľa Juraja VI. – a ich sesternica, princezná Alžbeta, sa neskôr stala kráľovnou. 

image

Seriál je založený na pravdivosti, avšak seriál naznačuje iné veci, ako v skutočnosti boli. 

Netflix/

V tých menej osvietených časoch sa nežilo príliš dobre. Ak niekto v rodine trpel „duševnými nedostatkami“, často bol považovaný za hanbu rodiny. Pre kráľovskú rodinu však niečo také bolo nepredstaviteľné. Totiž v ére, keď boli monarchie po celom svete zvrhnuté, existovali obavy, že by to mohlo mať katastrofálne následky. 

V seriáli The Crown sa kráľovná matka, ktorú stvárnila Marion Bailey, snaží brániť krutým krokom. Nahnevanej Margaret hovorí: „Z manželky vojvodu z Yorku, ktorá vedie relatívne normálny život, som sa stala kráľovnou.“

„V tom istom čase sa moja rodina, Bowes-Lyonovci, zmenila z malých škótskych aristokratov na priamu pokrvnú líniu ku korune, čo malo za následok, že deti môjho brata zaplatili strašnú cenu,“ pokračuje. 

Symptómy boli zdedené

Verí sa, že symptómy sestier, ktoré trpeli imbecilitou, boli výsledkom genetického ochorenia, ktoré pochádzalo z línie manželky Johna Bowesa-Lyona, Fenelly. Katherine a Nerissa boli v ústave aj spolu so sesternicami, ktoré mali rovnaké problémy. Volali sa Edonea, Rosemary a Etheldreda, dcéry Fenellinej sestry Harriet. 

image

Seriál The Crown preruší nakrúcanie. Je to milostný list pre kráľovnú, musíme to urobiť aj z rešpektu, hovorí tvorca

Seriál je na základe skutočnosti

Hoci základný príbeh o sestrách je založený na pravdivosti, zdá sa, že The Crown používa umeleckú licenciu, pokiaľ ide o to, kto presne vedel čo a kedy. Naznačuje totiž, že kráľovná matka už bola od začiatku zapojená, zatiaľ čo noviny v roku 1996 tvrdili, že o ich existencii nevedela až do roku 1982, keď jej napísala liga priateľov inštitúcie. „V článku sa uvádza, že potom poslala štvorcifernú sumu, aby zabezpečila, že ženám kúpili narodeninové a vianočné darčeky,“ uvádza sa na portáli The Sun. 

Neexistuje však žiadny dôkaz, ktorý by naznačoval, že by niekto z kráľovskej rodiny sestry navštívil. The Crown naznačuje, že kráľovná verila, že sú mŕtve. Kedy sa však naozaj pravdu dozvedela, nie je jasné. Po dokumente, ktorý sa vysielal v roku 2012 ju ranili domnienky, že boli úplne opustené. 

Sú tam nejasnosti

Taktiež nie je známe, či sa o nich princezná Margaret skutočne niekedy dozvedela alebo či sa postavila kráľovnej. Či tak, alebo onak, je nepravdepodobné, že by sa to dozvedela od svojho terapeuta, ako sa navrhuje v seriáli. V seriáli Margaret žiada priateľa, kňaza Dazzlea Jenningsa, ktorého stvárnil Tom Burke, aby azylový dom navštívil. Keď sa vrátil, v slzách jej rozprával, čo videl. 

„Sú ako deti, ale vedia, kto si a vedia, kto je tvoja sestra. Majú fotky celej rodiny, o ktorej vedia, že je to ich rodina,“ hovoril jej. 

Nerissa a Katherine mali 15 a 22 rokov, keď ich prijali do ústavu. Zamestnanci, pacienti aj ľudia v miestnej komunite vedeli o kráľovských príbuzných a mnohí komentovali pozoruhodnú podobnosť Katherine s kráľovnou. 

image

Na hrobe mali len menovku so sériovým číslom.

Rex Features/

„Dnes by im pravdepodobne dali logopédiu a komunikovali by oveľa lepšie. Rozumeli viac, ako by ste si mysleli,“ vyjadrila sa jedna zo sestier v dokumente Channel 4.

Takisto sestra z oddelenia Dot Penfold hovorila o svojom smútku, že sestry roky neboli navštevované. „Mala som dojem, že sa na nich zabudlo.“

Boli nielen zabudnuté, ale doslova vymazané z histórie. Keď Nerissa v roku 1986 zomrela, bola pochovaná v hrobe, ktorý bol označený len menovkou a sériovým číslom. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 12:46