Maksym Gavrylenko je žiak, ktorý predal server Minecraft a kúpil svojej matke domPa/
StoryEditor

Školák kúpil Minecraft server, ktorý takmer nikto nepoužíval. Neskôr ho predal a mame, ktorá utiekla pred vojnou na Ukrajine, kúpil dom

Nikola Michalkova07.06.2023., 16:00h

Každý máme nejaké hobby, ktoré nás baví. Ukrajinský školák ale premenil svoj koníček na biznis a získal peniaze, ktoré využil na dobrú vec.

Lajkuj Brainee.sk na

Nie je nič lepšie, ako začať podnikať v oblasti, ktorá nás baví a zaujíma. Školák pochádzajúci z Ukrajiny svoje hobby premenil na biznis a zožal taký úspech, že mohol kúpiť svojej matke dom, uvádza sa na portáli Metro. 

Chlapec menom Maksym Gavrylenko navštevuje internátnu školu Lomond School v Helenssburghu v Škótsku. V roku 2021 si aj spolu s kamarátmi kúpil server Minecraft, ktorý sa pomerne málo používal - za tisíc libier. 17-ročný Maksym ale server predal a zarobil dosť peňazí na to, aby svojej matke mohol kúpiť nový dom po tom, čo bola nútená utiecť z Ukrajiny, ktorú zmieta vojna. Svoje podnikanie spustil aj vďaka bratovi, ktorý pracuje v oblasti technológií. „Som veľmi hrdý na to, že sa mi podarilo premeniť svoju vášeň na ziskový podnik a plánujem sa postarať o svoju matku. V dôsledku vojny bola nútená utiecť a zostala bez domova, takže ak jej kúpim nehnuteľnosť, všetky hodiny strávené na tomto projekte budú stáť za to,“ povedal. 

image

Príbeh autora Game of Thrones: George Martin predával na ulici poviedky za drobné, príbehy nikdy nevedel dopísať

„Nikdy sme si nepredstavovali, že sa z toho vyvinie životaschopná podnikateľská príležitosť, ale s vedením môjho brata, ktorý pracuje v oblasti technológií, a školy som bol povzbudený, aby som preskúmal možnosti, ako to premeniť na niečo väčšie,“ pokračuje. 

Jeho mama býva momentálne v Portugalsku u priateľov, zatiaľ čo jeho starí rodičia nechceli opustiť Kyjev a jeho sestra taktiež v krajine zostala, pretože jej partner sa prihlásil na obranu ich krajiny. 

Server prešiel zmenami, prilákal aj inzerentov

Maskym povedal, že nevie, ako bude jeho budúcnosť vyzerať. Vždy sa zaujímal o podnikanie, pracoval aj na čiastočný úväzok ako prekladateľ a spisovateľ na Ukrajine. „Okrem vášne pre hry sa mi veľmi páčila podnikateľská stránka nášho projektu a prihlásil som sa na univerzity po celom svete, kde chcem študovať obchodný manažment,“ vysvetlil. 

image

Maksym Gavrylenko je žiak, ktorý predal server Minecraft a kúpil svojej matke dom

Pa/

Po tom, ako server pred dvoma rokmi kúpil, spolu s priateľmi vykonali nejaké zmeny. Tie viedli k obrovskému nárastu hráčov, keďže umožňuje pripojiť sa z celého sveta. Celý server Maskym riadil zo svojej spálne. Prilákal tiež inzerentov, čo zvýšilo jeho hodnotu a Maksym minulý rok server predal, keď dostal „lukratívnu ponuku“ od technologickej firmy. 

K jeho úspechu sa vyjadrila aj riaditeľka školy Lomond, ktorá povedala, že to, čo dosiahol, je „absolútne neuveriteľné. Nepochybujem, že o jednom z Maksymových podnikateľských počinov nepočujeme naposledy.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 10:33