Prvé komerčné štarty Space Perspective sú naplánované na rok 2024.Facebook.com/Space Perspective/
StoryEditor

Chceš si užiť luxusný výlet do vesmíru s pohárikom v ruke? Space Perspective ti to za 125 tisíc umožní

Michal Čiernik31.07.2022., 16:00h

Space Perspective, ako ďalší silný hráč vo vesmírnom turizme, vsadil na luxus. Síce nezažiješ stav beztiaže, ale budeš si môcť užiť jedinečný výhľad na planétu s obľúbeným drinkom v ruke.

Lajkuj Brainee.sk na

Spoločnosť dokončila dizajn komerčnej kozmickej lode Neptún. Výlet v elegantne vyzerajúce kapsuli, ktorá ponúkne impozantné výhľady z vyše 32 kilometrov nad Zemou a luxusné vybavenie bude stáť pre jednu osobu „len“ 125 tisíc dolárov. Prečo len? Výlety Space Perspective sú v porovnaní s konkurenciou niekoľkonásobne lacnejšie. Virgin Galactic ponúka svoje cesty no vesmíru za 475 tisíc dolárov, a lístok Blue Origin sa v aukcii v júni 2021 predával až na úrovni 28 miliónov dolárov.

Na rozdiel od Jeffa Bezosa a Richarda Bransona, ktorých rakety sú sužované letovými turbulenciami, Space Perspective sľubuje pokojný a plynulý zážitok. Modul s pasažiermi totiž vynesie do stratosféry planéty balón. Ako uvádza MailOnline, poháňaný bude vodíkom a spoločnosť poznamenáva, že je to bezpečný zážitok, pretože samotný vzduch sa nemieša s vodíkom. 

Vesmírna loď Neptún nedosiahne výšku vyše 105 kilometrov ako Blue Origin alebo 80 kilometrov ako Virgin Galactic. Cestujúci sa na druhú stranu budú môcť tešiť na dlhý šesť hodinový let, z toho na okraji vesmíru zostane Neptun dve hodiny. Na porovnanie kapsula RSS Fisrt Step na palube s Jeffom Bezosom letela iba 11 minút. A cesta Virgin Galactic trvala asi dve a pol hodiny pričom Branson a jeho tím bol v stave beztiaže iba päť minút.  „Náš patentovaný letový systém znamená, že kapsula a vesmírny balón zostávajú vždy spojené a podmienky vzletu a pristátia máme vždy pod kontrolou.“ Povedal Taber MacCallum, zakladateľ Space Perspective vo vyhlásení. 

Väčšia kapsula umožnila priestrannejší interiér, ktorý pojme o dvoch pasažierov viac ako dizajn uvedený v októbri minulého roka . Spoločnosť so sídlom na Floride, ktorá stavia kozmickú loď Neptún v blízkosti Kennedyho vesmírneho strediska NASA, plánuje ponúknuť až ôsmim pasažierom naraz možnosť nasať panoramatické výhľady na Zem. Interiér má hlboké sedadlá, ktoré sa dajú sklopiť pre väčší pôžitok z výhľadu, toaletu a bar. Na kapsule budú 360 stupňové kamery, ktoré umožnia cestujúcim priblížiť a oddialiť našu domovskú planétu. 

image

Odvážlivci si budú môcť užívať vesmírny luxus počas šesť hodín trvajúceho letu.

Facebook.com/Space Perspective/

„Ako dizajnérski špecialisti sme integrovali zážitok z cestovania a estetiku. Od priestoru nad hlavou a skupín prieskumníkov, ktorí sa môžu pohodlne pohybovať v kozmickej lodi Neptún od kresla cez toaletu až po bar,“ vysvetlil Dan Window a Isabella Trani, hlavní dizajnéri Space Perspective. „Teraz máme aj vonkajšiu estetiku, ktorá je rovnako výkonná ako interiér. tím inžinierov priniesol neprekonateľný výsledok vo vzťahu k výkonu a bezpečnosti,“ dodal Taber MacCallum.

image

NASA prišla so šialenou ponukou a zadarmo rozdáva letenky. Každého, kto má záujem, pošle na Mesiac

Spoločnosť Space Perspective, ktorá sa prezentuje ako prvá „spoločnosť s luxusnými vesmírnymi letmi“, už predala 900 leteniek. Po zložení zálohy tisíc dolárov budete musieť byť trpezliví, pretože komerčné lety sa začnú až koncom roka 2024.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:57