Ropná veža.Unspash/
StoryEditor

Veľká výhra aktivistov nad ropným gigantom. Súd zakázal Shellke hľadať ropu, mohli ohroziť život v mori

Marek Moravčík14.09.2022., 13:00h

Súd v Južnej Afrike zakázal spoločnosti Shell vykonávanie prieskumov za účelom hľadania ropy. Dal tak za pravdu aktivistom, ktorí upozorňovali na vážne ohrozenie života v mori.

Lajkuj Brainee.sk na

Spoločnosť Shell minulý rok predstavila svoj plán seizmického prieskumu pobrežia v Južnej Afrike so zámerom hľadania ropy. Korporát mal práva na tento prieskum vládou garantované už v roku 2014. Aktivisti však začali protestovať. Zdôrazňovali, že tlakové vlny, čo by popri výskume vznikali, by vážne zasiahli do prirodzeného rozmnožovacieho cyklu delfínov a veľrýb. Súd 1. septembra odňal spoločnosti Shell práva na seizmický prieskum a rozhodol, že boli nezákonne vydané. Pričom jeden z rozhodujúcich faktorov bolo aj ohrozenie komunít, pre ktoré je oceán obživou a dôležitým prvkom ich kultúry.

„Ponechať Shell a vládu pokračovať v prieskume ropy, zemného plynu a ostatných fosílnych palív by bolo škodlivé pre životy každého z nás ako i život planéty,“ vyhlásil pre Euro.news Senegugu Zukulu, programový manažér Divokého pobrežia, v ktorom sa mal prieskum vykonávať. Na čo Shell argumentovala, že jej príspevok pre miestne komunity by bol v podobe novovzniknutých pracovných miest.

 

Moc v rukách ľudí

Keď plavidlo vykonávajúce seizmické prieskumy zakotvilo v prístave Kapského mesta, množstvo komunít a aktivistov sa zmobilizovalo a požadovalo, aby odišlo preč. Loď neodplávala, čo len podnietilo niekoľko týždňov trvajúce protesty vo viac než 100 mestách pozdĺž Divokého pobrežia. Ľudí desilo, aké následky by mohli aktivity seizmického prieskumu vyvolať. Už priemyselný rybolov prinútil obyvateľov pobrežia ustúpiť do úzadia pred ekonomickými záujmami korporátov. „Už viac ako dve desaťročia bojuje pobrežná komunita Amadiba proti povrchovej ťažbe na našej pôde. Teraz musíme bojovať aj proti ťažbe v oceáne. Domorodí obyvatelia na celom pobreží Afriky musia mať právo povedať nie všetkému, čo ohrozuje ich živobytie,“ povedala pre The Daily Maverick Nonhle Mbuthuma z Amadiba Crisis Committee.

 

 

Život na Divokom pobreží

So svojimi niekoľkými chránenými prírodnými rezerváciami ako aj chránenými morskými oblasťami sa rozprestiera v dĺžke 300 km pozdĺž Indického oceánu. Shell plánovala vysielať do mora každých 10 sekúnd silné rázové vlny. Malo ísť o oblasť s rozmermi 6000 kilometrov štvorcových. Tlakové vlny mali byť produkované vzduchovými delami pripevnenými na člnoch. To by malo za následok ohrozenie niekoľkých ohrozených druhov jedinečných pre našu planétu. Napríklad pravá južná veľryba bola na pokraji vyhynutia už na začiatku 20. storočia. V roku 1935 ich vláda vyhlásila za chránené. Alebo druh ryby Coelacanth, o ktorom sa vedci domnievali, že vymrel pred 66 miliónmi rokov, bol znovuobjavený práve vo vodách Divokého pobrežia. Sú to len dva príklady z mnohých, ktoré poháňajú nie len miestny ekoturizmus ale aj významné vedecké výskumy.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 20:56