4-ročné dievča nakazené opičími kiahňami.Wikipedia/phil.cdc.gov/
StoryEditor

Opičie kiahne dorazili aj na Slovensko. Aké má vírus príznaky?

kam14.06.2022., 13:30h

Na Slovensku potvrdili prvý prípad opičích kiahní. Ide o osobu vo veku 20 až 59 rokov, k prenosu ochorenia došlo vysoko pravdepodobne v zahraničí.

Lajkuj Brainee.sk na

Osoba je izolovaná a hospitalizovaná,“ tvrdia hygienici. Úrad podchytil všetky úzke kontakty – osoby sú poučené o monitorovaní ich zdravotného stavu a nutnosti izolácie v prípade objavenia sa klinických príznakov ochorenia.

Osoba pri podozrení z ochorenia postupovala korektne a v súlade s odporúčaniami – prejavy infekcie nepodcenila a iniciatívne vyhľadala lekára, ktorý vzhľadom na klinické príznaky stanovil ďalšie vyšetrenia, informuje úrad.

Svet sa ešte poriadne nespamätal z pandémie koronavírusu, a už nás desí ďalší vírus, ktorý sa začína šíriť po Európe. Ide o opičie kiahne, pričom v Spojenom kráľovstve bolo hlásených sedem prípadov.

Nikdy v takom množstve

Epidemiológovia naliehavo hľadajú zdroj epidémie, pretože ide o najväčšie prepuknutie tohto vírusu v celej histórii Európy, píše The Conversation. Stále nie je známe ani to, či spolu prípady súvisia. Jedine španielske úrady oznámili, že osem podozrivých prípadov predstavujú muži, ktorí mali sex s mužmi. Čo to vlastne opičie kiahne sú, ako veľmi sú infekčné a čo ľuďom hrozí?

image

Dokážu nájsť nakazených. Cvičené psy na letiskách vycítia nový druh koronavírusu

Na úvod je dôležité povedať, že toto nie je prvýkrát, čo sa tento vírus v Európe objavil, nikdy však v takom množstve. V Spojenom kráľovstve boli v minulom roku nahlásené tri prípady a jeden aj v roku 2018. Tieto infekcie sa vyskytujú zriedkavo a sú prevažne spojené s medzinárodným cestovaním z endemických oblastí vrátane častí západnej a strednej Afriky.

Nesprávne pomenovanie

„Opičie kiahne, ako už názov napovedá, boli prvýkrát nájdené u laboratórnych opíc koncom 50. rokov minulého storočia. Vedci si však nie sú istí, či sú opice hlavnými zvieracími rezervoármi (prenášačmi vírusu), takže názov môže byť trochu nesprávny. Najnovšie sa uvažuje, že hlavnou nádržou sú pravdepodobne menšie živočíchy, napríklad hlodavce,” hovorí Michael Head, vedúci výskumný pracovník v oblasti globálneho zdravia na univerzite v Southamptone.

Na rozdiel od koronavírusu sa opičie kiahne neprenášajú z človeka na človeka ľahko. Zvyčajne to vyžaduje interakciu so zvieratami, ktoré prenášajú vírus, alebo sú vo veľmi úzkom kontakte s infikovanými ľuďmi, alebo majú kontakt s „fomitmi“ (ako sú kontaminované oblečenie, uteráky či nábytok). Doteraz tiež nie je známe, či sa opičie kiahne šíria asymptomaticky. Dôkazy a výskumy sú však slabé a súčasná epidémia môže poskytnúť nové poznatky o ich vplyve a prenose.

image

Rezervoáry opičích kiahní boli nájdené u hlodavcov, ako je napríklad gambijská krysa.

Wikipedia/laëtitia Dudous/

„Opičie kiahne patria do rovnakej rodiny vírusov ako kiahne, ale sú menej prenosné. Ľudia, ktorí sa infikujú, zvyčajne dostanú horúčku a výrazné vyrážky a pľuzgiere. Ochorenie zvyčajne samo vymizne a príznaky odznejú po niekoľkých týždňoch. Opičie kiahne však môžu spôsobiť vážne ochorenie, pričom prepuknutie zvyčajne vykazuje úmrtnosť (podiel ľudí s touto chorobou, ktorí na ňu zomrú) medzi 1 % a 15 %, pričom závažné ochorenie a smrť sú pravdepodobnejšie u detí.”

Sexuálne prenosné?

Agentúra pre zdravotnú bezpečnosť Spojeného kráľovstva (UKHSA) tvrdí, že prípady z tohto mesiaca nemožno vysvetliť medzinárodným cestovaním, čo by mohlo naznačovať komunitný prenos. Štyri zo siedmich prípadov sa vyskytli u ľudí, ktorí sa identifikujú ako gayovia, bisexuáli alebo iní muži, ktorí majú sex s mužmi. Epidemiológ UKHSA na Twitteri uviedol, že to „zásadne naznačuje šírenie v sexuálnych sieťach“. Prípady v Španielsku môžu tiež spadať pod podobnú úvahu.

Je však dôležité zdôrazniť, že neexistuje dôkaz, že ide o pohlavne prenosnú infekciu na spôsob HIV alebo chlamýdií. Ide skôr o to, že v prípade epidémie v Spojenom kráľovstve mohol byť úzky kontakt počas sexuálnej alebo intímnej aktivity kľúčovým faktorom počas prenosu.

image

Horehronský rozparovač: Zmasakroval rodinu, manželke vyrezal z tela plod. Svitek bol posledným popraveným v Československu

„Toto môže byť prvý prípad, kedy bol zdokumentovaný prenos opičích kiahní sexuálnym kontaktom alebo intímnou aktivitou. Dôsledky však nie sú také významné, pretože vieme, že na prenos je potrebný úzky kontakt. Sociálna dynamika okolo prenosu infekčných chorôb znamená, že toto zistenie môže byť najužitočnejšie pre tímy verejného zdravotníctva zapojené do sledovania kontaktov,“ vysvetľuje Head.

Verejnosť sa nemusí obávať

Riziká opičích kiahní pre širšiu britskú verejnosť sú extrémne nízke. Našťastie, existujú spôsoby, ako dostať vírus do úzadia. Americké centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb zdôrazňujú, ako možno použiť vakcínu proti kiahňam, cidofovir (antivírusový liek) a imunoglobulín proti vakcínii na kontrolu prepuknutia opičích kiahní.

Okrem vakcíny proti kiahňam však neexistuje žiadna špecifická vakcína na ochranu proti opičiemu variantu. Niektorí odborníci navrhli, že zastavenie rozšíreného očkovania proti kiahňam mohlo znížiť imunitu populácie proti kiahňam opíc, čím by sa zvýšila pravdepodobnosť výskytu prípadov a prepuknutia choroby.

image

4-ročné dievča nakazené opičími kiahňami.

Wikipedia/phil.cdc.gov/

Stretnutie v roku 2019 v Chatham House v Londýne dokonca naznačilo, že neúmyselným dôsledkom postupného vypudenia kiahní v spoločnosti by mohlo byť, že „vynárajúce sa alebo znovu sa objavujúce ľudské opičie kiahne môžu vyplniť epidemiologickú medzeru, ktorú uvoľnili pravé kiahne“.

Tieto importované prípady opičích kiahní a iných tropických infekcií (ako je ebola či malária) však naznačujú širšiu záťaž chorobami inde vo svete, zvyčajne v krajinách s nízkymi príjmami a obmedzeným prístupom k zdravotnej starostlivosti. „Je možné, že v postpandemickom prostredí by sme mali venovať väčšiu pozornosť pochopeniu miestnych a globálnych dôsledkov horúčky Lassa, opičích kiahní, eboly a iných zriedkavých, ale závažných patogénov,“ dodáva na záver Head.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 20:55