Záhadný mrakodrap na Thomas Street 33.Marcin Wichary, Beyond My Ken/Wikipedia
StoryEditor

Záhadný mrakodrap v New Yorku. Má 29 poschodí, je úplne bez okien a nikto netuší, na čo slúži

Nikola Michalkova11.09.2023., 09:00h

New York je veľkomesto skrývajúce množstvo záhad. Jednou z nich je 29-poschodový mrakodrap.

Lajkuj Brainee.sk na

Mrakodrap sa nachádza vo veľkom americkom meste New York a konkrétne ho nájdeš na Thomas Street 33. Táto ulica dotvára veľmi výraznú siluetu mesta. Budova označujú za poctu brutalistickému štýlu architektúry. 

Chýbajú okná

Zvláštnosťou na tomto mrakodrape je, že na bokoch budovy chýbajú okná. K nebu sa týči teda len betónová vysoká budova. A práve absencia okien mnohých ľudí prinútila pýtať sa, čo sa deje vnútri a čo sa v ňom nachádza. S istotou môžeme povedať, že to je úplne iný svet oddelený od mesta vonku, píše sa na portáli Unilad. 

image

Záhada plná otáznikov. Podivný príbeh lode Mary Celeste s temnou minulosťou stále nemá vysvetlenie

Oficiálne sa budova využíva ako telefónna ústredňa, čo by teoreticky aj dávalo zmysel, keďže na zapojenie telefónov okná nie sú potrebné. Ako sa uvádza na Daily Mail, budova bola postavená v rokoch 1969 až 1974, a mali sa v ňom umiestniť telefónne ústredne AT&T, čo je jeden z najdôležitejších telekomunikačných uzlov v USA. Spoločnosti slúžila do roku 1999, keď sa presťahovala inde. V súčasnosti budovu využívajú miestni operátori na pôvodný účel. Ostatné časti budovy sa údajne používajú ako dátové centrum s vysokou úrovňou zabezpečenia. 

Iné teórie

Ale existujú aj vyšetrovania, ktoré budovu spájajú s odpočúvacou operáciou Národnej bezpečnostnej agentúry. Tvrdia, že v nej môžu byť umiestnené zariadenia, ktoré slúžia na hromadné sledovanie. 

Je celkom pochopiteľné, že hladký betónový povrch a žiadne okná u ľudí vyvoláva otázky a zamestná aj predstavivosť. A nemôžeme sa ani čudovať, že ľudia vymysleli niekoľko divokých špekulácií o tom, čo sa za betónovými múrmi deje. Napríklad jedna teória hovorí, že je akýmsi jadrovým krytom. Čo nedáva logiku, pretože vysoká tenká budova by pravdepodobne jadrovému výbuchu neodolala. 

Najpravdepodobnejšie vysvetlenie, čo sa vo vnútri deje je to, že budova slúži ako telefonická ústredňa. Hoci vyšetrovanie The Intercept ho spojilo aj s neďalekou budovou FBI, keďže podľa niektorých obsahuje sledovacie zariadenia. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 13:27