Španielka strávila v jaskyni 500 dní.Anchorman/Twitter
StoryEditor

Španielka v jaskyni strávila 500 dní. Chcela zistiť, aký môže mať kompletná izolácia vplyv na ľudí

TASR15.04.2023., 09:30h

Len ťažko sa predstavuje 500 dní v uzavretej jaskyni. Španielka to v rámci projektu vyskúšala.

Lajkuj Brainee.sk na

Päťdesiatročná Španielka Beatriz Flaminiová strávila dobrovoľne 500 dní pod zemou v absolútnej izolácii. Jaskyňu v hĺbke asi 70 metrov v oblasti Costa Tropical v provincii Granada na juhu krajiny opustila táto horolezkyňa a jaskyniarka v piatok za bohatej účasti médií. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Chceli zistiť vplyv izolácie

Projekt s názvom „Timecave“ (časová jaskyňa) univerzít Granada a Almería viedli a sprevádzali výskumníci z rozličných odvetví. Podľa ich informácií Flaminiová nemala žiaden kontakt s vonkajším svetom, odkedy v novembri 2021 začala tento experiment. Jej pobyt pod zemou je zachytený na videu a má z neho vzniknúť dokumentárny film.

Flaminiová po celý nemala pri sebe hodinky ani telefón. Disponovala len laptopom, pomocou ktorého mohla síce informovať svoje okolie, avšak ona samotná nemohla prijímať nijaké správy. Viaceré televízie vrátane RTVE prinášali niekoľkohodinové živé prenosy.

Cieľom tejto vedeckej iniciatívy je preskúmať vplyv kompletnej izolácie a určiť, či vedie k neuropsychologickým a kognitívnym zmenám.

Podľa španielskych vedcov prelomila Flaminiová svetový rekord Talianky Christine Lanzoniovej, ktorá v roku 2007 strávila v jaskyni pod povrchom zeme 269 dní.

Flaminiová označila svoju skúsenosť v krátkom vyhlásení ako „znamenitú“. Ďalšie podrobnosti chce priblížiť neskôr.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 06:15