Ktoré krajiny sú najlepšie na presťahovanie sa v roku 2023?Brainee x Canva
StoryEditor

Balíš kufre? Najlepšie krajiny, do ktorých sa oplatí presťahovať v roku 2023. Do väčšiny z nich môžeš odletieť ešte dnes

Miroslav Kamody01.10.2023., 11:00h

Kombinácia lacných životných nákladov, krásnej scenérie a možností víz, ktoré sú pre cestovateľov z celého sveta mimoriadne prívetivé, robí z Portugalska najlepšiu krajinu, do ktorej sa v roku 2023 presťahovať. Hybný moment pre teba môžu byť aj výsledky parlamentných volieb - Robert Fico vyhral.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ si si aj ty na začiatku tohto roka povedal, že 2023 bude pre teba prelomový, možno by si mal začať myslieť vo veľkom. Túžiš po radikálnej zmene? Tak prečo si to rovno nenamieriť do inej krajiny a načerpať skúsenosti a iný životý štýl? A, popravde, po volebnej noci by sme sa ti ani nečudovali.

Ročný globálny index odchodu do dôchodku na platforme International Living každoročne uvádza zoznam desiatich krajín, ktoré sú najlepšími destináciami pre odchod do dôchodku. Ani zďaleka však už nie je len pre dôchodcov.

image

Kam letieť priamo z Bratislavy? Do týchto miest môžeš letieť za pár drobných a nemusíš cestovať na Schwechat

Ako pripomína portál UPI, keďže práca na diaľku sa stáva bežnejšou a ľudia hľadajú jednoduchší spôsob života, krajiny na zozname môžu lákať aj mladšie generácie. A všetko nasvedčuje tomu, že ide o naozaj skvelú voľbu.

Dominuje Portugalsko

V roku 2022 sa totiž Portugalsko umiestnilo aj ako šiesta najbezpečnejšia krajina na svete v indexe Vision of Humanity‘s Global Peace Index. Zdravotná starostlivosť je tu podľa Svetovej zdravotníckej organizácie 12. na svete z hľadiska dostupnosti a kvality.

Infraštruktúra krajiny je podobná ako v Spojených štátoch a mnohé oblasti sú vybavené optickými internetovými službami, ktoré umožňujú prácu na diaľku. Terry Coles z platformy International Living uviedol, že všetky svoje životné náklady môžeš pokryť od 2-tisíc do 3-tisíc dolárov mesačne. V prípade vidieckej oblasti je to ešte menej.

image

Portugalsko je jasne na prvom mieste

Unsplash/Vita Marija Murenaite

Samozrejme, z pohľadu Slovenska to vyzerá desivo, no napríklad pre Američana ide o skok smerom nadol. Pokiaľ ti Portugalsko, podobne ako rodákovi Cristianovi Ronaldovi, z nejakého dôvodu nevyhovuje, nezúfaj.

Exotické krajiny

Prvú päťku v zozname tvorí Mexiko, Panama, Ekvádor a Kostarika. Práve posledná menovaná stredoamerická krajina sa často spíja s ideálnym miestom na zmenu pre ľudí žijúcich v Spojených štátoch.

Kostarika má nižšie životné náklady, dostupnú zdravotnú starostlivosť a domy postavené v podobnom štýle ako mnohé americké domy. Asi 10 % obyvateľov tejto krajiny tvoria cudzinci.

image

Prehľad sviatkov, prázdnin a voľna na rok 2023. Žiadne polročné prázdniny, pracujúcich čaká až deväť predĺžených víkendov

Kostarika sa môže pochváliť desiatkami mikroklím a jednou z najstabilnejších vlád na svete, vďaka čomu si vyslúžila prezývku „Švajčiarsko Strednej Ameriky“. Rozumieme však, že vyššie spomenuté krajiny pre teba môžu byť pomerne vzdialené.

Európske stálice

To našťastie vyrovnáva zvyšná pätica zoznamu, kde nájdeš Španielsko, Grécko, Francúzsko, Taliansko a Kolumbia. Samozrejme, každá krajina má svoje špecifické výhody.

image

Do zoznamu sa dostalo aj Grécko či iné európske krajiny

Unsplash/Markus Winkler

Pre Španielsko sú to celoročné slnečné lúče, zatiaľ čo Grécko patrí medzi cenovo najdostupnejšie krajiny na zozname. Okrem toho sa nachádzajú v Európe, takže nebudeš mať problém kedykoľvek „skočiť” na návštevu domov.

Pre zaujímavosť, približne tri až štyri percentá svetovej populácie sa každý rok sťahuje do inej krajiny. Európa a Ázia su hostiteľmi viac ako 60 % migrantov, čo je množstvo, ktoré výrazne prevyšuje Severnú Ameriku a zvyšok sveta.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. apríl 2024 22:35