Na americký ostrov sa ako turista nedostanešUnsplash/shaafi Ali/
StoryEditor

Na tento ostrov sa ako turista nedostaneš. V druhej svetovej vojne zohral zásadnú úlohu, dnes tu žije len 40 ľudí

kam17.11.2023., 15:00h

Atol, vzdialený tisíce kilometrov od pevniny, sa stal dôležitým bodom počas druhej svetovej vojny. Dnes tu žije 40 ľudí, kde na každého pripadá 75-tisíc vtákov.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď si má Európan predstaviť najodľahlejšie miesta Spojených štátov, ako prvé sa mu zrejme v hlave objaví zamrznutá Aljaška či drobné mestečko niekde na vyprahnutom stredozápade. Ako však informuje portál Unilad, v skutočnosti existuje miesto, oproti ktorým aj vyššie spomenuté vyzerajú ako centrum New Yorku.

image

Bizarné kniežatstvo na pobreží Anglicka. Bývalá vojenská pevnosť je najmenším neuznaným štátom na svete

Menší ako Štúrovo

Asi 3-tisíc míľ (necelých 5-tisíc kilometrov) od pobrežia Spojených štátov leží malý zhluk sopečných ostrovov známych ako atol Midway, ktoré sa sotva držia nad hladinou Tichého oceánu. Najväčší z nich má len päť kilometrov štvorcových a zvyšok ostrovčekov predstavuje ledva sedem kilometrov štvorcových pevniny.

Dokopy tak ide o oblasť približne rovnako veľkú ako je Štúrovo. Aj napriek svoju drobnému vzrastu a totálne odľahlej polohe však má atol Midway tak bohatú a preslávenú históriu, že by sa zaplnila niekoľko kníh. Nebolo by to však len príjemné čítanie.

image

Atol Midway

Wikipedia/u.s. Fish And Wildlife Service/

Ostrov bol objavený v roku 1859 a už v roku 1903 si ho Spojené štáty formálne nárokovali. Krátko nato sa sem prisťahovali prví obyvatelia s úsilím o položenie transpacifického telegrafného kábla. Čoskoro ich nasledoval vojenský personál, ktorý na mieste vybudoval prvú a jedinú vojenskú základňu.

Vojnové roky

Na konci 30. rokoch sa atol stal dôležitým miestom pristátia lietadiel, ktoré prechádzali cez Tichý oceán. Samotný ostrov zohral síce malú, ale zato kľúčovú úlohu počas druhej svetovej vojny. Práve vďaka nemu sa podarilo americkým silám len šesť mesiacov po bombových útokoch na Pearl Harbor poraziť japonské námorníctvo.

image

Aj Slováci boli súčasťou veľkých vojnových konfliktov. Čo všetko viete o našej armáde a bojovej minulosti?

Bitku o tento atol približuje aj film režiséra Rolanda Emmericha s názvom Midway (u nás distribuovaný pod názvom Bitka o Midway) z roku 2019. Šlo o jednu z najslávnejších bitiek na mori a vo vzduchu, ktorá vďaka odvahe a statočnosti amerických bojovníkov významne prispela ku konečnému víťazstvu spojeneckých vojsk v druhej svetovej vojne.

Žije tu len 40 ľudí

Na vrchole slávy tohto ostrova na ňom žilo približne 5-tisíc ľudí, no treba dodať, že takmer všetci boli súčasťou vojenského personálu. Po skončení druhej svetovej vojny stratil ostrov pre americkú armádu strategický význam. V roku 1996 bolo oficiálne rozhodnuté, že vojenské základne budú vyradené z prevádzky a ostrov bol označený za národné útočisko pre divokú zver.

image

Atol Midway počas druhej svetovej vojny

Wikipedia//

Zároveň mu bol udelený aj chránený štatút. Dnes na ňom žije približne 40 ľudí, pričom takmer všetci sú zmluvnými partnermi a zamestnancami americkej Fish and Wildlife Service. Prístup na ostrov je prísne monitorovaný s cieľom chrániť miestnu populáciu voľne žijúcich živočíchov.

image

Teenager prepísal históriu: Na slovenskom lietadle preletel svet ako najmladší človek v dejinách

Pokiaľ by si ho chcel z nejakého dôvodu navštíviť, máš smolu. Návšteva je možná len z obchodných dôvodov, pretože ešte v roku 2012 bol z dôvodu škrtov v rozpočte ukončený turistický program. Ani vtedy sa sem však ľudia vo veľkom nehrnuli - posledný rok spusteného návštevníckeho programu sem zavítalo len 332 ľudí, píše portál Unilad.

Milióny vtákov

Ekonomika ostrova funguje, po ukončení vyberania turistických poplatkov, výlučne z vládnych zdrojov. Na ostrov sa musia lietadlom alebo loďou dovážať takmer všetky zásoby. Ostrov má malý skleník a záhradu, aby zvyšných pár obyvateľov malo k dispozícii čerstvé ovocie a zeleninu.

image

Atol Midway

Wikipedia/u.s. Navy Photo By Mass Communication Specialist 2nd Class Mark Logico/

Okrem zaniknutej námornej základne, centra voľne žijúcich živočíchov a vojenského pamätníka je jedinou ďalšou významnou stavbou na súostroví malý cintorín na ostrove Sand, známy ako cintorín doktorov, pretože sú tam pochovaní štyria lekári. Ich dátumy smrti sa pohybujú od roku 1906 do roku 1950.

Jediným ďalším pozoruhodným faktom o ostrove je jeho veľká vtáčia populácia. V Národnej prírodnej rezervácii Midway Atoll totiž žije 21 rôznych plemien morských vtákov vrátane niekoľkých vzácnych druhov albatrosov, ktoré sa stali maskotmi ostrova. Dokopy na tomto malom území žijú približne tri milióny vtákov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 21:20