Tento rok štadión v dúhových farbách neosvetliafacebook.com
StoryEditor

UEFA rozhodla, že futbalový štadión v Mníchove nerozsvietia dúhovými farbami

Radka Rosenbergová22.06.2021., 15:31h
Európska futbalová únia (UEFA) odmietla žiadosť o rozsvietenie mníchovskej Allianz Arény v dúhových farbách na stredajší zápas F-skupiny futbalových majstrovstiev Európy medzi Nemeckom a Maďarskom.
Lajkuj Brainee.sk na

Túto žiadosť podalo mníchovské mestské zastupiteľstvo v nadväznosti na zákon proti LGBTQ, ktorý minulý týždeň prijal maďarský parlament. Legislatíva, ktorú skupiny pre ľudské práva a opozičné strany veľmi kritizujú, zakazuje šírenie obsahu s LGBT a zmenu pohlavia na školách.

„Rasizmus, homofóbia, sexizmus a všetky formy diskriminácie predstavujú jeden z najväčších problémov, ktorým dnes táto hra čelí,“ uvádza sa v utorňajšom vyhlásení UEFA„UEFA je politicky a nábožensky neutrálna organizácia. Vzhľadom na politický kontext tejto konkrétnej žiadosti - správy smerujúcej k rozhodnutiu maďarského národného parlamentu - musí UEFA túto žiadosť odmietnuť.“

Organizácia navrhuje, aby Mníchov rozsvietil štadión buď 28. júna, ktorý predstavuje Deň oslobodenia Christopher Street, alebo medzi 3. júlom a 9. júlom, keď je Christopher Street Day, oslava lesbičiek, homosexuálov, bisexuálov a transsexuálov.

V rámci návrhu, ktorý predložilo mestské zastupiteľstvo v Mníchove, chceli osvetliť arénu Allianz dúhovými svetlami. Týmto krokom poukázali na dôležitú solidaritu voči LGBTI komunite v Maďarsku, a tým, ktorí trpia súčasnou sprísnenou legislatívou. V rámci nej prijali kontroverzný zákon o ochrane pred pedofíliou, ktorý rôznymi pozmeňujúcimi návrhmi rozšírili aj o zákaz propagácie sexuálnych menšín medzi mladými ľuďmi. Zákon stanovuje, že mladí ľudia pod 18 rokov nesmú byť v školách vystavovaní „pornografickému obsahu“ alebo akémukoľvek obsahu, ktorý podľa maďarskej vládnej strany „podporuje zmenu pohlavia a homosexualitu“.

Stredajšie hry budú pre obe strany poslednou z fáz skupinových stretnutí Euro 2020.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 08:57