StoryEditor

Gates: Irán by mohol mať jadrové zbrane do troch rokov

11.06.2010, 16:15
Autor:
TASRTASR

Irán bude schopný vyrobiť nukleárnu zbraň do troch rokov. Uviedol to dnes v Bruseli minister obrany USA Robert Gates.

Na otázku, ako dlho sú Spojené štáty a ich spojenci ochotní čakať, kým sankcie OSN voči Iránu začnú mať na krajinu dopad, Gates odpovedal: "Myslím, že ešte máme čas, rovnako aj Izrael, a budeme jednoducho pokračovať v našej práci."

"Väčšina ľudí si nemyslí, že by Irán mohol mať jadrové zbrane v priebehu najbližšieho roka či dvoch. Odhad našich tajných služieb sa pohybuje v rozpätí jedného až troch rokov," citovala Gatesa agentúra Reuters.

Ak by sa však Irán aj dostal do tejto fázy, stále by mu chýbali zariadenia, ktoré by boli schopné dopraviť zbraň dostatočne ďaleko, aby mohol ohroziť susedné štáty, dodal.

Gates vyjadril sklamanie, že Turecko hlasovalo proti novým irackým sankciám, vzájomnú vojenskú spoluprácu USA a Turecka to však podľa neho neovplyvní.

"Bol som sklamaný hlasovaním Turecka. Naďalej však ostáva dlhoročným spojencom Spojených štátov aj ostatných členov NATO," vyhlásil Gates na stretnutí ministrov obrany členských štátov Severoatlantickej aliancie v Bruseli. "Turecko naďalej hrá kľúčovú rolu v aliancii," dodal.

Turecko spolu s Brazíliou hlasovalo proti rezolúcii OSN. Tá však aj tak prešla a Teherán sa musí pripraviť na prehĺbenie sankcií medzinárodného spoločenstva.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 04:50