Redaktor z britského denníka The Guardian navštívil Tatry.Ben Rawlence/The Guardian
StoryEditor

Tatry nie sú Alpy, tam by sme si takýto hotel nemohli dovoliť. Redaktor z britského The Guardian navštívil slovenské veľhory

Nikola Michalkova11.11.2023., 11:00h

Známy anglický portál priniesol text o slovenských Tatrách.

Lajkuj Brainee.sk na

Redaktor z britského denníka The Guardian sa spolu s rodinou vybral na dovolenku do Tatier. Vlakom sa z Prahy presunuli na stanicu v Poprade, pričom priznal, že mali obavy z nedostatku snehu. Tie sa o rozplynuli, keď ich na stanici privítal krásny výhľad na Vysoké Tatry týčiace sa na bledomodrej oblohe.

Obavy zmizli

Keď sa vyviezli horskou železnicou z Popradu cez smrekové lesy do strediska Tatranskej Lomnice, ich obavy sa našťastie nenaplnili. Sneh na lyžovanie bohate stačil.

image

Z týchto otázok testovali deviatakov. Dokážte, že si poradíte so školskou slovenčinou aj matematikou

„Tatry nie sú Alpy,“ vyjadril sa na portáli The Guardian. V Tatrách sa totiž nenachádzajú kilometre dlhých zjazdoviek či lanoviek, čomu, samozrejme, aj zodpovedajú ceny skipasov. Výhodou Tatier je, že zatiaľ sa tam udržiava viac snehu, ako to je v prípade Álp. Okrem toho spomína aj hlavný rozdiel, ktorý spočíva v tom, aký majú Slováci prístup k lyžovaniu. Spolu so svojou rodinou sa viezol na lanovke hore po svahoch a sledovali desiatky ski-turistov či bežkárov, ktorí sa pohybovali po vyznačených trasách po celom úpätí pohoria. „Nie je to len lyžiarske stredisko, ale je to miesto, ktoré je určené pre zimnú dovolenku,“ hovorí.

Naučili sa lyžovať

Jeho deti každé ráno absolvovali aj lekcie lyžovania, ktoré si veľmi chválili. Stáli približne 20 eur na hodinu. Samozrejme, nesmela chýbať ani obľúbená aktivita väčšiny detí – sánkovanie. To vyskúšali na známej dráhe Hrebienok, ktorá je dlhá 2,6 kilometrov cez les. Taktiež sa prešli aj po chodníkoch vedúcich cez panenský les až k zamrznutým vodopádom. Navštívili Rainerovu chatu, kde sa pod borovicami predáva aj horúca čokoláda. 

Obavy ale mala aj jeho žena, keďže nelyžuje. Nebola si totiž istá, či bude mať čo robiť, keď sa jej rodina bude zabávať na svahu. Ale keďže je vášnivou bežkyňou, prešla sa po ceste z Rainerovej chaty do hôr, konkrétne na vyššie položenú Téryho chatu. Taktiež aj pochválila kvalitu chodníkov, o ktoré sa starali nosiči. A tak mohla tráviť čas bežaním lesmi v kope snehu.

image

Redaktor z britského denníka The Guardian navštívil Tatry.

Ben Rawlence/The Guardian

Pochvaľuje si aj hotel

Redaktor s rodinou boli ubytovaní v jednom z dvoch all inclusive hotelov, ktoré sa nachádzajú na okraji Tatranskej Lomnice. Za veľkú výhodu považoval možnosti stravovania. Využívali najmä formu bufetov, kde si mohli vybrať to, na čo majú chuť, čo je veľmi výhodné, ak majú ľudia deti. Nemusia totiž pri stole vymýšľať a žiadať kuchárov, čo do jedla nedávať, ako to pri deťoch niekedy býva. 

Okrem toho si pochvaľuje aj to, že hotel disponoval bazénom, kúpeľmi či vonkajšou vírivkou, čo je pre rodinnú dovolenku ako stvorené. „Taký hotel v Alpách by sme si nemohli dovoliť,“ povedal. V hoteli ho rodinná izba spolu s raňajkami a večerou na týždeň vyšla menej ako 1 800 eur. 

Keďže jeho deti milujú plávanie a vírivky, tejto možnosti sa veľmi tešili. V Spojenom kráľovstve majú do vírivky prístup väčšinou len dospelí, pričom na Slovensku je to oveľa benevolentnejšie. Deti mali tiež k dispozícii wellnes. Veľmi si pochvaľovali sedenie vo vírivke, váľanie sa v snehu zavŕšili tým, že si ľahli na zem, pozerali na hviezdy a snažili sa ich pomenovať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 10:39