LGBTQ komunita. Leonardo Fernandez Viloria/Reuters
StoryEditor

Už žiadna „normalizácia pohlavia“ u detí, ktoré sa narodia s oboma pohlavnými orgánmi. Zakázali barbarské operácie

TASR21.07.2022., 10:30h

Po novom sa nebudú môcť vykonávať mladším osobám ako 15 rokov. Potom bude možné ich uskutočniť iba na základe súhlasu danej osoby.

Lajkuj Brainee.sk na

Grécky parlament zakázal vykonávať operácie na „normalizáciu pohlavia“ na intersexuálnych dojčatách alebo deťoch narodených s netypickými chromozómami, ktoré ovplyvňujú anatómiu ich reprodukčných orgánov takým spôsobom, že nespadajú do noriem definície mužského alebo ženského pohlavia. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Podľa nového zákona nebude možné vykonávať operácie, ktorých cieľom je zaistiť, aby dieťa nadobudlo znaky typické pre mužské alebo ženské pohlavie, na osobách mladších než 15 rokov. Po novom budú možné iba na základe súdneho rozhodnutia. Za porušenie tohto zákazu hrozí lekárom, ktorí takýto zákrok vykonajú, pokuta alebo väzenie.

image

LGBTQ komunita. 

Ueslei Marcelino/Reuters

Operácie zahŕňajú aj korekčné zákroky alebo hormonálne terapie zamerané na zmeny vzhľadu tváre alebo tela. Najnovšie ich bude možné vykonať na ľuďoch vo veku od 15 rokov a len na základe súhlasu danej osoby.

Podľa Rinio Simeonidouovej, matky intersexuálnej osoby v tínedžerskom veku a členky vedenia organizácie Intersex Greece, takéto zákroky často viedli u pacientov k strate sexuálnej citlivosti či iným zdravotným problémom. Operácie na „normalizáciu pohlavia“ preto zakázali už i v Nemecku a Portugalsku a na Malte, uviedla Simeonidou.

image

Je šokujúce, že Záborská si musí vymýšľať veci ako „neexistujúce právo na spoveď“. Mala by odstúpiť, tvrdí mimovládka

„Som skutočne zarmútený chybami z minulosti, ktoré viedli k dramatickým situáciám, pretože sme nemali dosť vedomostí a odvahy,“ uviedol grécky premiér Kyriakos Mitsotakis pred hlasovaním parlamentu.

Grécko zakázalo začiatkom mája aj takzvané konverzné terapie pre mladistvých, ktoré sú určené na potlačenie sexuálnej orientácie alebo pohlavnej identity jedinca. Členovia LGBTQ komunity i zdravotnícki experti túto terapiu odsúdili a označili ju za škodlivú a neetickú.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:47