Študentovi musia zaplatiť obrovskú sumu peňazífacebook.com/San Francisco Pride
StoryEditor

Trans študenta nepustili na chlapčenské záchody. Po rokoch mu zaplatia gigantickú sumu

Radka Rosenbergová31.08.2021., 14:00h
Dnes už 22-ročný mladík tvrdil, že rada porušila zásady Hlavy IX, ktorá zakazuje diskrimináciu na základe pohlavia v školách. Škola mu totiž nepovolila prístup na toaletu zodpovedajúcu jeho rodovej identite. 
Lajkuj Brainee.sk na

Transsexuál Gavin Grimm v roku 2015 zažaloval svoju školu za to, že mu zamietli prístup do chlapčenskej kúpeľne.

Teraz, po šiestich rokoch od podania žaloby, súd rozhodol v prospech mladého muža, čo je podľa Grimma „fantastické“, uvádza portál unilad. Škole vo Virgínii nariadil súd zaplatiť za diskrimináciu študenta až 1,3 milióna dolárov. 

Dnes už 22-ročný Grimm, tvrdil, že rada porušila nariadenia uvedené v Hlave IX, ktorá zakazuje diskrimináciu na základe pohlavia na školách tým, že mu neumožnila prístup na toaletu zodpovedajúcu jeho rodovej identite. Vďaka tomu vysúdil obrovskú sumu peňazí.

„Súd zistil, že to, čo urobili, je nesprávne a je to diskriminácia a nezaobíde sa to bez následkov. Myslím si, že je to fantastické,“ tvrdí Gavin Grimm. Ešte v júni Najvyšší súd odmietol prípad preveriť a súhlasil s rozhodnutím nižšieho obvinenia. Nakoniec prišli na to, že Grimma diskriminovali. Americká únia občianskych slobôd (ACLU) zastupovala Grimma v súdnom procese a minulý týždeň oznámila, že sa dohodli na urovnaní.

„Sme radi, že sa tento dlhý súdny spor konečne skončil a že súdy rozhodli v prospech Gavina, no nemalo by to trvať viac ako šesť rokov nákladných súdnych sporov. dostať sa do tohto bodu,“ vyjadril sa Josh Block z projektu na podporu LGBTQ komunity. Zároveň dúfajú, že aj tento krok prispel k tomu, aby školy viac nediskriminovali svojich trans študentov.  

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:18