Warner Bros. Studios/DC Films, DC Comics, Disney/Marvel Entertainment
StoryEditor

Captain America, Batwoman či Harley Quinn. Do klubu komiksových LGBTQ+ postáv sa pridáva aj Robin

Miroslav Kamody12.08.2021., 15:00h
Svet superhrdinov sa rozrástol o ďalšiu postavu, ktorá patrí do LGBTQ+ komunity. A to je len a len dobre.
Lajkuj Brainee.sk na

Akákoľvek diverzita bola v komiksoch dlhé desaťročia úplným tabu. Väčšina ľudských hrdinov bola bielej pleti, muži boli silný alfasamci a ženy využívali svoju krásu na zvádzanie. Postupne sa však aj do komiksov začali dostávať hrdinovia a postavy inej pleti, z Marvelu spomeňme napríklad Black Panthera či Shang-Chiho.

LGBTQ+ komunita však bola vo svete superhrdinov ďalšie roky úplne prehliadaná. Postupne sa však odvážni tvorcovia rozhodli začať búrať stereotypy. Vidieť sme to mohli napríklad pri Batwoman, Harley Quinn, Poison Ivy či manželského homosexuálneho páru superhrdinov Midnighter a Apollo.

V Marveli zase priniesli prvého homosexuálneho Captaina Americu. Konkrétne sa ním stal Aaron Fischer v sérii The United States of Captain America. Zabúdať nemôžeme ani na Icemana, pôvodného člena X-Menov, ktorý mal coming out v roku 2015.

​Do tejto komunity sa po novom zaradil aj Robin, známy sidekick Batmana. Stalo sa tak na konci jedného zo zošitov série Batman: Urban Legends. Tim Drake, ktorý po nociach bojuje so zločinom ako Robin, prijal pozvanie na rande od svojho priateľa Bernarda. Toho paradoxne musel v kostýme superhrdinu tesne predtým zachraňovať. 

„Mal si už niekedy lightbulb moment (okamih náhlej inšpirácie, pozn)?” hovorí Drake v komikse. „Ako keby ťa niečo vysmievalo a dráždilo. Ako viete, mali by ste byť na tej istej stránke ako váš mozog, ale nie všetko dávalo zmysel. Ľudia sa ma stále pýtajú, čo chcem. Ale nemohol som to uchopiť. Čokoľvek to bolo. Vždy mi to pripadalo mimo dosahu. Do teraz. Až do tohto momentu.”

Meghan Fitzmartin, scenáristka série pre Polygon uviedla, že nebola úplne pripravená otvárať Drakovu sexualitu. Hlavne nie skrz to, že predtým randil so Spoiler, superhridnkou, ktorou je Stephanie Brown. „Chcela som vzdať hold skutočnosti, že sexualita je cesta,” povedala Fitzmartinová. „Aby bolo jasné, jeho city k Stephanie boli/sú 100% skutočné, rovnako ako city k Bernardovi. Tim však na to ešte príde.”

Glen Weldon z NPR hovorí, že je rád, ako sa táto postava vyvinula. Podľa neho totiž v histórii existuje hneď niekoľko prípadov, ktoré naznačujú istý špecifický typ vzťahu medzi nimi. „Ale dnes ... dobre. Je neuveriteľné, že pre tých z nás, ktorí na to už roky čakali, Robin práve prišiel a povedal to sám na stránkach Batman: Urban Legends #6.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 05:41