, MAFRA/František Vlček
StoryEditor

Českí poslanci odmietli posilniť práva homosexuálnych párov. Chýbali iba tri hlasy

iDnesred08.08.2021., 08:58h
Českí homosexuáli mohli byť o dva kroky vpred pred homosexuálmi na Slovensku. Ak by poslanci schválili zákon, ktorý mal posilniť ich práva, okrem dnes už možného registrovaného partnerstva, by mohli registrovaní partneri dostať do pestúnskej starostlivosti dieťa. Zákon neprešiel o tri hlasy.
Lajkuj Brainee.sk na

Na konci volebného obdobia sa českí poslanci dostali k hlasovaniu o tom, či posilnia práva homosexuálov, ktorí na rozdiel od tých slovenských, môžu uzavrieť registrované partnerstvo. Českí zákonodarcovia rozhodovali o tom, či do spoločnej pestúnskej starostlivosti bude možné zveriť dieťa aj  iným osobám, než sú manželia – nezosobášeným ľuďom a registrovaným partnerom.

Deti sa stali obeťami pokrytectva

Snemovňa návrh poslankyne Karly Šlechtová z klubu ANO , ktorá sa sama hlási k sexuálnej menšine, neschválila iba o tri hlasy. „To ma mrzí,“ reagoval Filip Milde zo združenia Sme fér, ktoré sa usiluje o to, aby aj homosexuálne páry mohli uzatvárať manželstvo a dostali rovnaké práva ako heterosexuáli.

„Poslanci a poslankyne mali možnosť dokázať, že zrovnoprávnenie aspoň niektorých práv pre gay a lesbické rodiny a ich deti v pestúnskej starostlivosti, myslia vážne, a že im v prvom rade ide o zabezpečenie skutočnej rodiny a dôstojného zázemia. Deti sa stali obeťami ich pokrytectva,“ uviedol Milde.

Šlechtová sa hlasovania nezúčastnila

Zato, aby aj páry žijúci v registrovanom partnerstve mohli dostať dieťa do pestúnskej starostlivosti, hlasovala väčšina prítomných poslancov ANO, Piráti, traja poslanci ČSSD, dvaja z TOP 09 a dvaja z hnutia STAN. 

Proti bola ODS, KDU-ČSL, SPD, komunisti a zdržalo sa jedenásť poslancov ANO. Sama Šlechtová, ktorá to navrhla, v Snemovni nebola, bola ospravedlnená z rokovania.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:37