TASR/AP Photo/Francisco Seco
StoryEditor

Ľudia sa boja chodiť po uliciach. V Gruzínsku rastie násilie proti komunite LGBT

ČTKiDnes28.07.2021., 17:00h
Od chvíle, čo organizátori v Gruzínsku tento mesiac kvôli násiliu zrušili pochod príslušníkov sexuálnych menšín s názvom Tbilisi Pride, majú členovia LGBT+ komunity strach. Po násilnostiach z 5. júla, kedy odporcovia pochodu napadli novinára a vtrhli do kancelárií aktivistov, vzrástol počet hlásených útokov z nenávisti.
Lajkuj Brainee.sk na

„Veci sa zmenili. Život už nie je tak jednoduchý, ako býval,“ hovorí dvadsaťpäťročná gruzínska lesbička Nino, ktorej meno nadácia zmenila, aby ochránila jej identitu. „Máte väčší strach, že vás niekto na ulici bude prenasledovať a nadávať vám. Nemôžete už byť šťastní. Cítite vo vnútri obavy. Je to ako by sa na vás chystala nejaká tragédia,“ opisuje žena, ktorá žije v Tbilisi so svojou partnerkou.

Násilie proti sexuálnym menšinám, ktoré zastavilo plánovaný pochod, tiež zvýšilo politické napätie v niekdajšej sovietskej republike, ktorá sa chystá na októbrové miestne voľby. Vyvolalo tiež protesty a potýčky v parlamente. Kým sa krajina zmodernizovala a zavádzala progresívne reformy v snahe priblížiť sa k Európskej únii, zažíval kaukazský národ v posledných desaťročiach kultúrny stret medzi liberálnymi silami a náboženskými konzervatívcami.

Napadnutý kameraman

Veľká časť hnevu namiereného voči vláde sa týkala smrti kameramana, ktorý bol napadnutý pri natáčaní demonštrácií odporcov LGBT+. Premiér Irakli Garibašvili potom odmietol rezignovať, hoci ho k tomu vyzývali ochrancovia ľudských práv a opozičné strany, ktorí jeho vládu vinia z toho, že povzbudzuje skupiny šíriace nenávisť.

TASR/AP Photo/Shakh Aivazov

​Ešte pred plánovanou akciou premiér vyhlásil, že pochod nie je „rozumný“, pretože väčšina Gruzíncov je proti. Neskôr označil zrušenú akciu za „provokáciu“ organizovanú opozíciou. Skupiny okolo komunity LGBT+ v posledných týždňoch hlásia zvýšený počet homofóbnych útokov a zločinov z nenávisti, ktoré sú motivované vzhľadom ľudí.

Množia sa útoky

Polícia zatkla dvoch ľudí v súvislosti so zabitím 27-ročného muža, ktorý bol tento mesiac dobodaný v meste Rustavi. Útočníci ho a jeho kamaráta podľa miestnych médií napadli kvôli dlhým vlasom. Transgender aktivisti minulý týždeň spravodajskému serveru OC Media nahlásili, že jednu trans ženu zrazilo auto pri zrejme zámernom útoku.

Ďalší muž potom novinám povedal, že ho zbili útočníci, ktorí naňho kričali homofóbne nadávky, pretože mal ružové tričko. Osemnásťročný Irakli (jeho meno bolo zmenené) opísal, ako ho aj s jeho priateľom niekto zbil, zatiaľ čo si v Tbilisi chceli kúpiť cigarety.

„Počuli sme, ako na nás volá nejaký muž. Začal kliať, nadávať nám do teplošov a hrozil, že nás zabije. Keď sme vyšli z obchodu ... zaútočil na nás,“ uviedol mladík s tým, že predtým, ako zasiahli neďaleko stojaci policajti, útočník ho kopal a jeho partnera sa snažil škrtiť.

„To, čo sa stalo novinárom 5. júla, sa deje homosexuálom každý deň, 365 dní v roku. V tejto krajine nás zabíjajú, bijú a ponižujú. Bojíme sa chodiť po uliciach a nikoho to nezaujíma,“ dodal.

Záhadná smrť

Kameraman Alexander Laškarava bol jedným z viac ako 50 novinárov, ktorí sa stali terčom násilia. O niekoľko dní potom, čo ho zdravotníci prepustili z nemocnice, ho našli doma mŕtveho. Úrady príčinu smrti zatiaľ neoznámili a ministerstvo vnútra tvrdí, že vyšetrovanie pokračuje. Pôvodne vyhlásilo, že panuje podozrenie na predávkovanie drogami.

Reuters

​Polícia v spojitosti s udalosťami 5. júla zatkla takmer 30 ľudí, obvinila ich rôznych trestných činov vrátane nezákonného zasahovania do práce novinárov a skupinového násilia. Minister vnútra podľa svojho rezortu minulý týždeň násilie voči novinárom odsúdil.

Dvadsaťjedenročný Giorgi (ktorý si neželal zverejniť svoje celé meno) sa domnieva, že pocit neistoty u komunity LGBT+ ďalej zhoršili reakcie úradov v týždňoch nasledujúcich po násilí, ktoré ľudia vnímajú ako mäkké. „Bezpečnosť nie je len o fyzickom bezpečí na uliciach, ale o základoch demokracie. Že keď niečo urobíte, spáchate zločin, budete za to potrestaní. A budete zatknutí, ak niekoho zbijete,“ hovorí Giorgi.

Podpora ľudí

Nia Gvatuaová, ktorá prevádzkuje prvý gay bar v Tbilisi, vyhlásila, že znovuotvorenie podniku odložila, kým sa situácia nestabilizuje. Plánuje zároveň posilniť ochranku. „Musím zamestnancov pripraviť, pretože v tejto chvíli nie je práca bezpečná,“ oznámila.

Sexuálne menšiny v Gruzínsku však môžu zahliadnuť aj určité záblesky nádeje. Pred parlamentom v Tbilisi sa 6. júla zhromaždili tisíce ľudí, ktorých odsúdili násilie z predchádzajúceho dňa, čo bol bezprecedentný prejav solidarity s komunitou LGBT+.

„Mala som pocit, že nie som sama,“ zverila sa Nino, ktorá na tento protest vyrazila s priateľkou. „Držali sme sa za ruky a hovorili si ... tento boj má zmysel a prežijeme,“ podotkla.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 12:43