TASR/AP
StoryEditor

Je to oficiálne. Laurel prepíše históriu olympijských hier, bude súťažiť ako prvá transrodová športovkyňa

red19.07.2021., 13:00h
Šéf Medzinárodného olympijského výboru uviedol, že rozhodnutie neporušuje súčasné pravidlá súťaže.
Lajkuj Brainee.sk na

Laurel Hubbard sa po ostrej kritike verejnosti oficiálne stáva prvou transgender športovkyňou, ktorá sa predstaví na najprestížnejšom športovom podujatí na svete. Podľa Medzinárodného olympijského výboru rozhodnutie neporušuje súčasné pravidlá súťaže, uvádza portál Ladbible

Kritici nesúhlasili 

Novozélandský olympijský výbor v priebehu júna oznámil, že trans žena Laurel Hubbard sa predstaví na olympijských hrách v Tokiu. Na vrcholové podujatie sa dostala po výkone 185 kíl. Ako informoval portál BBC, predchádzalo tomu rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru z roku 2015, ktorý transrodovým športovcom umožnil štartovať na olympiáde, pokiaľ je ich hladina testosterónu pod určitou hranicou. 

Proti tomuto rozhodnutiu sa postavilo viacero športovcov aj časť verejnosti. Kritici tvrdia, že účasť Laurel na olympijských hrách je pre športovcov narodených ako žena stále nespravodlivá.

Rozhodnutie neporušuje súčasné pravidlá súťaže 

43-ročná športovkyňa však aj napriek kritike dostala povolenie bojovať za novozélandský ženský tím. V sobotnom rozhodnutí Medzinárodného olympijského výboru sa uvádza, že bude súťažiť a rozhodnutie neporušuje súčasné pravidlá súťaže. 

TASR/AP

​Prezident Medzinárodného olympijského výboru uviedol, že pravidlá pre kvalifikáciu stanovila Medzinárodná federácia vzpierania pred začatím kvalifikácie. „Tieto pravidlá platia a nemôžete ich meniť počas prebiehajúcich súťaží,“ prezradil Thomas Bach. 

Na otázky novinárov, či ju podporuje, uviedol, že išlo o rozhodnutie založené na pravidlách tohto športu. „Pravidlá sú zavedené a musia sa uplatňovať. Počas prebiehajúceho kvalifikačného programu ich nemôžete meniť,“ ozrejmil. 

Bach zároveň dodal, že pravidlá budú preskúmané všetkými zúčastnenými stranami, aby sa v budúcnosti stanovili nové usmernenia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 14:47