Dôvodom väzenia bolo ich ženské oblečenie (ilu)facebook.com
StoryEditor

V Kamerune odsúdili trans ženy na päťročné väzenie, dnes ich prepustili. Dôvodom basy bol tento bizarný čin

Radka Rosenbergová14.07.2021., 15:08h
Okrem toho museli zaplatiť 200-tisícovú pokutu. Dôvodom bolo ženské oblečenie.
Lajkuj Brainee.sk na

Shakiro a Patriciu uväznili 8. februára za to, že mali v reštaurácii oblečené ženské šaty. Shakiro je osobnosť v Kamerune s tisíckami stúpencov na sociálnych sieťach, ktorá na tento prípad neustále upozorňuje. Dostali trest päť rokov väzenia a pokutu vo výške 200-tisíc frankov za „pokus o homosexualitu“. 

Aktivisti toto zatknutie okamžite odsúdili, uvádza agentúra retures. Tvrdia, že v Kamerune neustále rastie kriminalita voči sexuálnym menšinám a transrodovým osobám. Právnička Alice Nkom, ktorá tieto dve ženy zastupuje, uviedla, že do piatku očakáva ich prepustenie. Ich odvolanie by malo byť vypočuté v septembri.

„Toto väzenské peklo musia opustiť, pretože tam jednoducho nepatria. Zažívali by tam iba zbytočné extrémne násilie,“ uviedla ich právnička pre agentúru Reuters. „Nás však nezastavia. Musíme ľuďom dokázať, že súd už nikdy nesmie takýmto spôsobom odsúdiť ľudí z LGBT komunity.“

Vzťahy osôb rovnakého pohlavia sú nezákonné vo viac ako 30 afrických krajinách. Organizácia Human Rights Watch v apríli uviedla, že zatknutie dvoch spomínaných transrodových žien sa javí ako súčasť „celkového nárastu policajných akcií“ proti sexuálnym menšinám v Kamerune.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 13:14