Twittet/Murad Rass
StoryEditor

V Pakistane otvorili transgender školu. Vo vzťahu k menšinám sú príkladom aj pre nás, tvrdí slovenský cestovateľ

Ľubomíra Somodiová13.07.2021., 12:00h
V druhej najľudnatejšej moslimskej krajine vládne liberálna vláda na čele s bývalým hráčom kriketu Imranom Khanom. Uznali transrodových ľudí ako tretie pohlavie a v celej krajine je legálny rozvod.
Lajkuj Brainee.sk na

Transgender ľudia sú v konzervatívnej časti Pakistanu považovaní za vyvrheľov. Postupne sa to mení, boli uznaní za tretie pohlavie a momentálne druhá najľudnatejšia moslimská krajina na svete otvorila v meste Multan v provincii Pandžáb štátnu školu pre transrodových študentov. Oznámil to provinčný minister školstva Murad Rass s tým, že do budúcna plánujú otvoriť viac takýchto škôl.

V prvý deň do novootvorenej školy vo vyše trojmiliónovom meste nastúpilo 18 študentov. Očakáva sa však nástup ďalších.

Lepšia budúcnosť

„Poskytli sme im všetko, čo je potrebné na školskú dochádzku,“ napísal Murad Rass na sociálnej sieti Twitter. Dodal, že škola pomôže transexuálnym mladým ľuďom získať do budúcna lepšie pracovné príležitosti. Informuje portál Times of India.

„Sme vláde vďační, že takúto školu otvorila a zabezpečila vzdelane pre našu komunitu,“ povedala Ayesha Mughal, transrodová žena, ktorá roky bojuje za svoju komunitu.

Times of India píše, že transľudia sú v krajine mnohými považovaní za vyvrheľov, najmä v konzervatívnych častiach Pakistanu. Často sú sexuálne zneužívaní a dokonca vraždení. Váhajú so zaradením do bežných škôl, aby sa vyhli diskriminácii.

Potvrdzuje to aj slovenský cestovateľ Tomáš Benedik, ktorý v Pakistane strávil 4 mesiace, z čoho dva býval v rodine kamaráta na dedine Swal Dher v provincii Khyber Pakhtunkhw a s miestnymi je stále v kontakte. Cestovateľ tvrdí, že transgender ľudia v Pakistane žijú na okraji spoločnosti. „Títo ľudia v Indii a Pakistane bojujú s predsudkami. Väčšina si nedokáže pre svoju sexualitu alebo pohlavie nájsť prácu a preto žijú na okraji spoločnosti, živia sa žobraním a prostitúciou,“ hovorí.

Známe sú aj prípady, kedy bola trans ľuďom odmietnutá liečba, pretože lekári nevedeli rozhodnúť, či ich budú ošetrovať na oddelení pre mužov alebo ženy. To sa však všetko začalo meniť, keď pakistanský najvyšší súd uznal transrodové osoby za tretie pohlavie.

Archív/Tomáš Benedik

Liberálna vláda na čele s bývalým hráčom kriketu

Podľa Benedika je Pakistan podobne, ako iné krajiny veľmi rôznorodý. „V zásade je vidiek konzervatívnejší ako mesto, niektoré regióny viac ako iné. Bývalé hlavné mesto Karáčí na juhu krajiny je najliberálnejším v Pakistane. Relatívne ľahko sa dá dostať k alkoholu a stretávky medzi nezosobášenými mužmi a ženami sú relatívne bežné, ľudia sa obliekajú moderne.“ Na opačnej strane spektra je podľa jeho slov provincia Khyber Pakhtunkhwa na hraniciach s Afganistanom.

„Je známa veľmi konzervatívnou, klanovou spoločnosťou, kde ženy nosia na verejnosti burku a muži tradičný Shalwar Kamiz. Stretávanie nezosobášených párov je absolútne tabu, rovnako ako alkohol.“ Cestovateľ však podotýka, že vládnuce špičky sú liberálne. „Celý tento mix však zastrešuje dosť liberálna pakistanská vláda na čele s bývalým hráčom kriketu Imranom Khanom a jej podriadené úrady. Vďaka nim je v celej krajine legálny rozvod (ten je napríklad ilegálny aj na kresťanských Filipínach), a to aj zo strany ženy (čo v moslimskom svete nie je vôbec samozrejmé). Preto snahu pakistanskej vlády o začlenenie tejto skupiny do spoločnosti vítam a myslím, že idú príkladom aj pre Slovensko, čo sa týka vzťahu k menšinám a inakosti,“ tvrdí a dodáva, že v Pakistane potrebujú školu u nás možno niečo iné.

Archív/Tomáš Benedik

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 04:54