Európska únia odsúdila maďarský kontroverzný zákon (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Európska únia podnikla kroky proti maďarskému homofóbnemu zákonu, ktorý diskriminuje LGBTI komunitu

TASR05.07.2021., 15:37h
Formálna výzva je prvým krokom v právnom konaní o nesplnení povinnosti členského štátu pred Súdnym dvorom Európskej únie.
Lajkuj Brainee.sk na

Európska komisia pripravuje formálnu výzvu, ktorú zašle na adresu maďarskej vlády v súvislosti s nedávno prijatým homofóbnym zákonom, uviedla v pondelok pred novinármi hovorkyňa eurokomisie Dana Spinantová.

„Nezostaneme dlho bez toho, aby sme podnikli kroky voči krajinám, ktoré nerešpektujú rovnosť, zásady Charty ľudských práv, hodnoty Zmlúv o Európskej únii a európske zákony,“ uviedla Spinantová v rámci komunikácie s novinármi akreditovanými pri inštitúciách EÚ. Zdôraznila, že eurokomisia pripravuje formálnu výzvu, ktorá bude zaslaná do Budapešti. Nespresnila však, kedy k tomu dôjde.

Maďarsko malo do konca júla odpovedať na list eurokomisára pre spravodlivosť Didiera Reyndersa a komisára EÚ pre vnútorný trh Thierryho Bretona, v ktorom členovia exekutívy EÚ požadovali vysvetlenie k novému zákonu zameranom na zákaz „propagácie homosexuality“ medzi deťmi a mladistvými.

Maďarský zákon na úvod júnového summitu EÚ za „hanebný“ označila aj predsedníčka EK Ursula von der Leyenová a sporný maďarský zákon sa stal predmetom „veľmi otvorenej“ diskusie premiérov a prezidentov, pričom Viktor Orbán sa stal terčom kritiky a jeho rezortný kolega z Holandska Mark Rutte mu dokonca kvôli tomu navrhol vystúpiť z EÚ. Ešte pred summitom Belgicko a krajiny Beneluxu iniciovali spoločné vyhlásenie proti maďarskému zákonu, ku ktorému sa prihlásilo sedemnásť európskych krajín.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová zákon odsúdila (ilu) Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová zákon odsúdila (ilu) TASR

K maďarskému zákonu sa v stredu v Štrasburgu vyjadria aj poslanci Európskeho parlamentu, ktorí v rozprave posúdia riziko diskriminácie LGBTI osôb v Maďarsku a následne budú hlasovať o uznesení, ktoré bude predložené vo štvrtok. Tlačová agentúra Belga upozornila, že EK môže Maďarsko na Súdnom dvore EÚ v prípade tohto zákona atakovať s odkazom na smernice o audiovizuálnych mediálnych službách a elektronickom obchode, pretože sporný zákon zakazuje prístup určitých obsahov. Z pohľadu ochrany vnútorného trhu EÚ zas môže byť spochybnená platnosť distribúcie tovarov a služieb na vnútornom trhu.

test

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 14:18