Podľa organizátorov pochodu vláda zlyhala, pretože nedokázala ochrániť základné práva ľudí (ilu)unsplash.com
StoryEditor

V Gruzínsku sa mal konať pochod homosexuálov, pre protesty proti komunite LGBTQ ho zrušili

TASR05.07.2021., 14:20h
Organizátori pondelkového pochodu homosexuálov v gruzínskej metropole Tbilisi sa z obáv o bezpečnosť zúčastnených rozhodli nakoniec plánované podujatie zrušiť, informovala agentúra AFP a portál OC Media.
Lajkuj Brainee.sk na

V Tbilisi vypukli protesty pre pochod už v piatok. Stovky demonštrantov proti komunite LGBTQ sa aj v pondelok zišli v Tbilisi pred budovou parlamentu, kde sa dostali do potýčok s novinármi a vyhlasovali, že budú narúšať priebeh pochodu.

Skupina demonštrantov napadla tiež sídlo organizátorov plánovaného pochodu. Demonštranti za sebou zanechali rozbité okná i zariadenie a budovu chceli údajne aj podpáliť, píše sa v príspevku organizátorov na sociálnej sieti Twitter.

Organizátori napokon v pondelok popoludní oznámili, že pochod sa z obáv o bezpečnosť zúčastnených konať nebude. Vláda podľa nich zlyhala a nedokázala ochrániť "základné práva ľudí". Podľa organizátorov tieto protesty "začali vojnu proti občianskej spoločnosti, demokratickým hodnotám a európskemu smerovaniu krajiny".

Diplomatická misia Spojených štátov a Európskej únie i veľvyslanectvá viac než šestnástich krajín minulý týždeň v spoločnom vyhlásení naliehali na gruzínsku vládu, aby "všetkým obyvateľom Gruzínska zabezpečila právo na pokojné zhromažďovanie sa".

Gruzínske úrady prisľúbili ochranu ľudom, ktorí sa pochode homosexuálov zúčastnia, gruzínsky premiér Irakli Garibašvili však pondelok z bezpečnostný dôvodov vystúpil proti tomuto podujatiu.
Organizovanie pochodu homosexuálov "nie je rozumné pretože predstavuje hrozbu konfrontácie občanov," uviedol Garibašvili na pondelkovom zasadnutí vlády.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:25