TASR/AP
StoryEditor

Už majú toho dosť. Tisíce ľudí demonštrujú v Berlíne za rovnaké práva pre LGBT komunitu

TASR26.06.2021., 16:40h
V troch rôznych častiach hlavného mesta odštartovali v sobotu napoludnie pochody.
Lajkuj Brainee.sk na

Tisíce ľudí sa v sobotu zúčastnili na dúhových pochodoch v nemeckej metropole Berlín a žiadali rovnaké práva a ochranu pre komunitu LGBT, a teda pre gayov, lesby, bisexuálov a transrodové osoby. Informovala o tom agentúra DPA.

Mávali dúhovými vlajkami 

V troch rôznych častiach hlavného mesta - v štvrtiach Neukölln, Kreuzberg a Prenzlauer Berg - odštartovali v sobotu napoludnie pochody, ktorých účastníci mávajúci dúhovými vlajkami a oblečení v kostýmoch, sa stretli na námestí Alexanderplatz v centre Berlína.

Väčšina z nich mala na tvári rúška ako ochranu pred koronavírusom. Protestujúcich s farebne zafarbenými vlasmi či odhalenou hruďou sprevádzala hlasná hudba z reproduktorov. Na akcie na podporu queer komunity bolo podľa berlínskej polície prihlásených 9500 účastníkov. ​

TASR/AP

Alternatíva k tradičnému podujatiu 

Organizátori jednotlivé pochody ohlásili ako alternatívu k veľkému tradičnému podujatiu Christopher Street Day (CSD), ktoré sa každoročne koná v Berlíne. „Lúčime sa s myšlienkou, že jediná inštitúcia má monopol na usporiadanie demonštrácie CSD Pride,“ uviedli.

CSD, ktorého oslavy sú tento rok naplánované na 24. júla, je venovaný spomienke na tzv. Stonewallské povstanie z konca júna 1969 v New Yorku. To je považované za udalosť vedúcu k modernému boju za práva LGBT nielen v Spojených štátoch, išlo totiž o prvé americké - a zrejme aj svetové - verejné vystúpenie gayov a lesieb za svoje požiadavky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 23:27