Twitter/Owen J Hurcum
StoryEditor

Owen je prvý nebinárny starosta na svete. Chce byť vzor pre LGBT komunitu a mesto presláviť pávmi

Miroslav Kamody17.06.2021., 11:00h
Mladý študent architektúry dostal 16-tisícové mestečko Bangor vo Walese na mapu sveta. Stal sa totiž prvým nebinárnym starostom na svete.
Lajkuj Brainee.sk na

Mesto Bangor sa nachádza približne 130 kilometrov od Liverpoolu a myslením očividne minimálne o 200 rokov predbehlo Slovensko. Starostom tohto waleského mesta sa totiž stal Owen Hurcum, ktorý sa identifikuje ako nebinárna osoba, a teda sa nepovažuje za muža, ani za ženu. 

Ako Owen povedal pre BBC Radio Wales, bol šokovaný, keď ho vybrali, aby sa chopil tejto úlohy. V politike však nie je žiadnym nováčikom. Dva roky už pôsobil ako zástupca primátora. „Nečakal som to a bol som veľmi poctený, že ma (ľudia, pozn.) chceli. Nikoho proti mne nepostavili, takže som bol vymenovaný bez námietok,“ hovorí mladík. 

Owen sa do Bangoru prisťahoval len pred piatimi rokmi z Londýna. Podľa jeho slov sa vo veľkomeste nedokázal cítiť bezpečne a nemohol byť sám sebou. „Že patrím k LGBT komunite som vedel už vo svojich dvanástich rokoch, ale tajil som to pred všetkými, pred rodinou i priateľmi,“ hovorí Hurcum, ktorý sa necháva oslovovať oni alebo ono.

Až keď sa presťahoval do Bangoru, rozhodol sa všetkým povedať, že je nebinárny. Ide o zásadný krok pre miestnu LGBT komunitu. Ako dodáva Guardian, na britských ostrovoch pokračuje to, čo sme mohli minulý rok vidieť v Spojených štátoch. Tam bola počas volieb zvolená prvá transgender senátorka či prvý černošský homosexuálny kongresman. 

Popularita v meste však ešte neznamená, že so zvolením je stotožnená celá krajina. Owen priznal, že dostal množstvo nenávistných správ, no naučil sa s nimi vysporiadať. 

​A aké sú plány nového starostu? „Chcel by som, aby sme mali svojho vlastného mestského básnika. A chcem tiež presláviť naše pávy. Keď môže byť mesto Llandudno známe svojimi kozami, prečo by sa Bangor nemohol stať slávnym svojimi pávmi?“ 

Owen sa chce na začiatok zamerať na lokálnu politiku a dostať pokrokové mesto na mapu. „Každý by mal do Bangoru prísť. Je to krásne mesto,“ dodal mladý politik na záver. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:29