TASR/AP
StoryEditor

Radikálny premiér: Transrodové ženy - biologickí muži, by nemali súťažiť na ženských podujatiach

šev07.04.2022., 09:00h
Britský premiér sa pustil do transrodových športovcov. Podľa neho by sa biologickí muži nemali zúčastňovať športových podujatú v ženských kategóriách.
Lajkuj Brainee.sk na

Johnson tiež povedal podľa MailOnline, že rodičia by sa mali „prinajmenšom podieľať“ na rozhodnutiach, ktoré robia deti o zmene svojho pohlavia.

Svoje doteraz najzávažnejšie pripomienky k tejto téme vyjadril, keď čelil rozkolu konzervatívcov kvôli zákazu konverznej terapie.

Premiér podporuje, aby sa táto „ohavná“ prax prinútenia homosexuálov, aby sa stali heterosexuálmi, stala nezákonnou. Odmietol však rozšíriť navrhovaný zákaz praktík na trans ľudí – napriek odporu poslancov zo zadnej lavice a škótskych konzervatívcov.

Unsplash/Mercedes Mehling

​Počas návštevy nemocnice vo Welwyn Garden City predseda vlády povedal: „Nemyslím si, že je rozumné, aby sa deti považovali za kompetentné prijímať rozhodnutia o svojom pohlaví alebo nezvratnej liečbe, ktorú môžu podstúpiť. Myslím si, že by tam malo byť aspoň zapojenie rodičov.“

„Nemyslím si, že biologickí muži by mali súťažiť na ženských športových podujatiach,“ dodal. Pokračoval tým, že zákaz konverznej terapie bude, pretože je to pre neho úplne odporné. „ Ale keď prejdete z oblasti sexuality k otázke pohlavia, existujú zložitosti a citlivosť. Obávam sa, že tam sú veci, ktoré si myslím, že ešte treba doriešiť,“ vysvetlil. 

​Johnson tiež povedal, že ženy by mali mať priestory v nemocniciach, väzniciach a šatniach, ktoré sú „venované ženám“.

„To neznamená, že nie som nesmierne naklonený ľuďom, ktorí chcú zmenou pohlavia prejsť. Je dôležité, aby sme ľuďom poskytli maximálnu možnú lásku a podporu pri prijímaní týchto rozhodnutí,“ povedal. Podľa neho sú to však dôležité problémy a nemyslí si, že sa dajú vyriešiť jedným rýchli právnym predpisom.

Vyjadrenia prichádzajú po kontroverzii okolo Emily Bridgesovej – cyklistky, ktorá ako muž vyhrala medaily na univerzitnej úrovni, kým podstúpila zmenu pohlavia. Emily oznámila, že začne súťažiť v ženských disciplínach.

Aktivisti tvrdia, že ženy a dievčatá v celej Británii opúšťajú rekreačný šport, pretože sú pod tlakom, aby súťažili s transrodovými ženami, ktoré sú biologicky muži.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 13:03