Unsplash/Mercedes Mehling
StoryEditor

Pomôžu prekonať predsudky. 10 filmov s LGBTQ tematikou, ktoré by si mal rozhodne vidieť

Radka Rosenbergová06.06.2021., 15:00h
Srdcervúce drámy, komédie, pri ktorých sa budeš chytať za brucho či dokumenty inšpirované skutočnými príbehmi s tematikou LGBTQ. Aby si to mal jednoduchšie, vybrali sme desať skvelých filmov, ktoré si rozhodne musíš pozrieť.
Lajkuj Brainee.sk na

Ja Simon

Romantická tragikomédia nakrútená podľa rovnomennej knižnej predlohy americkej autorky Becky Albertalli rozpráva príbeh tínedžera Simona Spiera, ktorý sa bojí priznať ostatným, že je homosexuál. Na internete si však začne písať s neznámym chalanom s prezývkou Blue, pričom sa táto konverzácia dostane do rúk niekomu z jeho školy a hrozí mu, že jeho sexuálnu orientáciu odhalia. Veľmi populárny Martin vydiera Simona, aby mu dohovoril rande s krásnou Abby, inak všetkým na škole povie, že je gay.



Dánske dievča

Dráma, ktorá vznikla na základe knižnej predlohy z roku 2000 a je voľne inšpirovaná životom dánskych maliarov Lili Elbe a Gerdy Wegenerovej. Einar Wegener, ktorého stvárňuje oscarový Eddie Redmayne, patrí k najlepším maliarom svojej doby a jeho žena Gerda ho plne podporuje, no sama sa túži stať uznávanou portrétistkou. Jedného dňa jej nepríde modelka, ktorú chce namaľovať a tak svojho muža oblečie do ženských šiat, nalíči ho a na hlavu mu dá parochňu. Ženu pomenuje Lili a tvári sa, že je jej veľkou kamarátkou. Einar sa však začne prezliekať za ženu čoraz častejšie a zistí, že je šťastný iba v prestrojení. Podstúpi dokonca aj zmenu pohlavia. Jeho manželka Gerda ho vo všetkom plne podporuje a túži, aby si Lili splnila svoj sen.



On je taký pekný

Brazílska romantická dráma zachytáva príbeh slepého tínedžera Lea, ktorý má už plné zuby toho, že ho chcú všetci ochraňovať. Časom sa v jeho triede objaví nový spolužiak Gabriel, ktorý mu ukáže všetky krásy života. Ide s ním do kina, pozerajú spolu na zatmenie mesiaca či tancujú na jeho obľúbenú pieseň. Nečudo, že Leo začne Gabriela zbožňovať. Klasická romantická dráma však nie je takým klišé, ako vyzerá. Koniec ťa možno aj prekvapí.

Daj mi tvoje meno

Dráma nakrútená podľa rovnomennej knihy taliansko-amerického autora Andrého Acimana získala hneď niekoľko prestížnych filmových cien. Strhujúci príbeh lásky medzi 17-ročným tínedžerom Eliom, ktorý trávi leto na talianskej riviére s rodinou a ich hosťom Oliverom. Elio prežije s Oliverom vášnivý románik, ktorý bol v tom čase veľkým tabu. Tento srdcervúci film rozhodne stojí za povšimnutie.



Carol

Romantická dráma zobrazuje vzťah medzi Therese Belivetovou a krásnou, elegantnou Carol, ktoré sa spoznajú v obchodnom dome pri prehliadke bábik. Vzplanie medzi nimi nekontrolovateľný cit, ktorý môže mať veľmi zlé následky pre obe dámy. Vynikajúci herecký výkon držiteľky dvoch Oscarov Cate Blanchett si rozhodne musíš pozrieť.


Život Adéle

Zaujímavosťou je, že hlavné predstaviteľky sa po dotočení filmu pohádali a verejne sa osočovali. To ale nemení nič na tom, že romantická dráma v tebe zanechá silný dojem. Rozpráva príbeh o láske medzi dvomi ženami, ktorú však musia ukončiť. Mladá Adéle tak pocíti prvú lásku, ale aj veľké sklamanie a po prvýkrát pochopí, aké je to mať zlomené srdce.



Dievča

Dráma zobrazuje vnútorný boj mladej Lary, ktorá nenávidí svoje chlapčenské telo. Iba vtedy, keď podstúpi operáciu zmeny pohlavia, dokáže byť skutočne šťastná. Zároveň nastúpi na prestížnu baletnú školu, kde si chce splniť svoj veľký tanečný sen. Film zobrazuje skutočný príbeh vášnivej baletky Nory Monsecour, ktorej odvaha a nebojácnosť nadchla množstvo filmových divákov.



Moonlight

Oscarová snímka rozpráva o živote černocha Chirona, ktorý sa stretáva s predsudkami a nenávisťou. Zobrazuje boj tínedžera, ktorý sa chce začleniť do spoločnosti. Tá sa totiž riadi heslom „silnejší vyhráva“, no Chiron nedokáže bojovať s odmietaním a s ľuďmi, ktorí ho nevedia prijať medzi seba. Aby toho nebolo málo, tak okrem toho prežíva nehynúcu lásku, stretáva sa aj s bolesťou či obrovskou túžbou, ktorá ho dokáže veľmi prekvapiť.



Paris is burning

Legendárny dokument poskytuje podrobný pohľad na plesovú kultúru New Yorku v 80. rokoch. Nielenže zachytáva životy gayov, lesieb a transexuálov či afroameričanov, no prevedie ťa plesovou zábavou a dekadentným životom.



Unfreedom

Indická dráma, ktorej inšpiráciou bola báseň pakistanského básnika menom Faiz Ahmad Faiz, poukazuje na problematiku dohodnutých manželstiev v Indii. Mladá lesba sa nechce vydávať proti svojej vôli za dohodnutého partnera. Film je plný násilných scén a neslobody a poukazuje na potláčanie práv LGBTQ komunity v nerozvinutej Indii.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 16:31