Transrodová športovkyňa pokorila dva rekordy. Stala sa najlepšou plavkyňou svojej disciplíny (ilu)Facebook.com/RT Deportes, Instagram.com/fismnews
StoryEditor

Kedysi plávala za mužov, teraz vyhráva transrodová športovkyňa ženské súťaže. Prekonala už dva rekordy

ros08.12.2021., 10:00h
Transrodová plavkyňa Lia Thomas prekonala cez víkend v dvoch pretekoch americký rekord.
Lajkuj Brainee.sk na

22-ročná študentka z Austinu v Texase súťažila na turnaji Zippy Invitational v Ohiu, kde prekonala dva rekordy na 200 a 500 metrov plávania voľným spôsobom. Ako informuje portál Pink News, stala sa tak najlepšou plavkyňou v USA v plávaní na 500 metrov voľným spôsobom. Okrem toho „podala ďalší rekordný výkon“ v plávaní na 200 metrov voľným spôsobom.

Ešte v júni tohto roka sa vyjadrila, že si nie je istá, či bude v plávaní pokračovať. „Plávanie je obrovskou súčasťou môjho života a vďaka nemu som sama sebou. Venujem sa mu od svojich piatich rokov,“ prezradila pre magazín Penn Today. Dodala, že sa vôbec necítila sebaisto a netušila, či bude súťažne plávať. 

„Byť transkou neovplyvnilo moju schopnosť robiť tento šport a to, že môžem pokračovať, je veľmi obohacujúce.“ Lia Thomas. Žena vyhrala po tom, čo sa desať štátov v Spojených štátoch vrátane Texasu a Floridy rozhodlo zakázať transrodovým športovkyniam súťažiť v ženských športoch na školách.

Študenti v týchto štátoch si nemôžu vybrať športový tím opačného pohlavia. V čase, keď toto nariadenie vyhlásili v Texase, Rebecca Marques, štátna riaditeľka kampane za ľudské práva v Texase, uviedla, že táto legislatíva predstavuje „temný a desivý deň pre tisíce rodín v Texase, ktoré sa obávajú o bezpečnosť a budúcnosť svojich transrodových detí“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 01:03